ICSI: Injectia intracitoplasmatică a spermatozoidului. Când se face?

ICSI

ICSI sau injectia intracitoplasmatică a spermatozoidului este o metodă de fertilizare umană asistată. Se folosește când spermograma este sub parametrii normali.

Fertilizarea in vitro cu ICSI (injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului) înseamnă cu adevarat fertilizare artificială. Iată motivele!

 

Cum se face ICSI?

Sub un microscop special  – numit micromanipulator – embriologul selectează cei mai buni spermatozoizi. Îi injectează apoi în fiecare ovocit matur. Vorbim despre intervenție umană, adică vorbim despre adevărata fertilizare artificială.

După recoltarea din ovarele femeii, ovocitele (celulele reproducătoare feminine) ajung în laboratorul de embriologie, situat in clinicile de fertilizare umana asitată, lângă sala de intervenții chirurgicale. Ce se întâmplă în laborator?

 

Ovocitul, prima selecție naturală

Ovocitul (celula reproducatoare feminină) nu arată ca o simplă celulă, ci este învelit într-o masă gelatinoasă. Aceasta are rolul în principal de a selecta spermatozoizii anormali.

  • Masa gelatinoasă înseamnă, de fapt, prima selecție naturală pe care o face natura, chiar înainte de a începe viața.
  • Nu orice spermatozoid poate să străbată masa gelatinoasă a ovocitului  și să îl fertilizeze.

La fertilizarea in vitro cu ICSI (injectia intracitoplasmatică a spermatozoidului), embriologul ia de pe ovocite această masă. Cum? Cu ajutorul unei substanțe, care se găsește în mod natural în capătul spermatozoidului. Substanța se numește acid hialuronic. Masa gelatinoasă care protejază ovocitul (celula reproducatoare feminină), după ce intra în contact cu spermatozoidul, va fi topita de acest acid hialuronic.

  • Embriologul expune ovocitele la acid hialuronic pentru maximum 30 de secunde, iar masa gelatinoasă se dizolvă, dispare.
  • Manevra necesita o foarte bună manualitate din partea embriologului.

 

Când se face ICSI?

Se folosește când spermograma nu este in limite normale.

Sunt viabili, posibil, doar câțiva spermatozoizi. Și echipa medicală din centrul de fertilizare umană asistată alege ca aceștia să fie injectați, asistat în laborator,  direct în ovocit.

 

Cum apare viața?

După fertilizarea in vitro cu ICSI (injectia intracitoplasmatică a spermatozoidului), embriologul are vizibilitate asupra ovocitului în mod natural.

Poate să observe la microscop dacă acesta a fost fertilizat.

Fertilizare înseamnă apariția a 2 pronuclei  – unul de origine feminină și unul de origine masculină. Dacă există acei doi pronuclei, înseamnă ca ovocitul a fost fertilizat normal. Are deja informatie genetică.  A apărut o nouă viață!