ICSI. Maturarea ovocitelor in vitro

maturarea ovocitelor in vitro

Maturarea ovocitelor in vitro (IVM) este o tehnică de cultivare prelungită a ovocitelor umane imature în laborator. Pot fi astfel folosite pentru obţinerea unor embrioni viabili. Doar ovocitele matura pot fi fertilizate. Rata de reuşită în obținerea unui sarcini este mai mică decât în cazul stimulării ovariene. 

 

După un tratament de stimulare ovariană (vezi aici cum se face), medicul supraspecializat în tratamentul infertilității, va recolta ovocitele (celulele reproducătoare feminine) din ovar. Procedura se numește puncție foliculară. 

Ovocitele trebuie să fie în stadiul optim pentru ca, ulterior, să poată fi fertilizate.  În anumite situaţii, se pot obţine şi ovocite imature, aflate în stadiul de veziculă germinală (GV). Acestea nu se pot fecunda.

Tehnica IVM (maturarea ovocitelor in vitro) permite “salvarea” acestor ovocite şi, ulterior fecundarea lor, dar rata de reuşită în obținerea unui sarcini este mai mică. 

La un tratament IVM nu este folosită terapia hormonală pentru a produce un număr mare de ovocite mature, care apoi să fie extrase din ovar. Principalul avantaj al metodei este, de fapt, excluderea medicamentelor de stimulare hormonală.

 

Maturarea ovocitelor in vitro. Cum se face?

 

  • Veți face ecografie în zilele 2-3 ale ciclului                menstrual și în zilele 6-9. Medicul evaluează mărimea și numărul de foliculi în creștere.
  • Prelevarea  ovocitelor se realizează între zilele 9 – 14 ale ciclului menstrual.
  • Veți primi o doză de HCG (hormon de stimulare) cu  36 de ore înainte de extragerea ovocitelor.
  • Ovocitele sunt extrase sub ghidaj ecografic, cu ajutorul unei ac special.
  • Ovocitele imature sunt tinute în mediul de maturare timp de 24 până la 48 ore.
  • Ovocitele maturate sunt fertilizate apoi prin tehnica ICSI. 
  •  Apoi este transferat embrionul în uterul mamei.