În ultimii 20 de ani, fertilitatea masculină a scăzut dramatic

Cum distruge plasticul fertilitatea?

Cel mai recent studiu internațional arată că sperma de slabă calitate este o problemă de sănătate publică majoră. În ultimii 20 de ani, fertilitatea bărbăților a scăzut dramatic. Motivul pare să fie legat de expunerea masivă la plastic. Compușii chimici din plastic mimează, în organismul bărbaților, hormonul estrogen (aflat în cantitate mare în organismul femeilor). În consecință, bărbații produc mai puțin hormon testosteron și mai puțini spermatozoizi. În Romania, nu există date cu privire la fertilitatea bărbăților. Dar medicii suupraspecializați în tratamentul infertilității spun că, în jumătate
din cuplurile infertile, bărbatul are o problemă.
”Prima investigație a unui cuplu, care suferă de infertilitate, este o spermogramă. Poate fi urmată de analiza ADN fragmentat. Apoi urmează investigațiile femeii”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstretică-ginecologie, supraspecializat în tratamentul infertilității.

 

Gradul de fragmentare al ADN-ului din spermatozoizi

 

Pentru un embrion sănătos, gradul de fragmentare al ADN-ului este crucial. Cum explicăm? Denaturarea ADN-ului se poate produce prin:

  • factori intrinseci, mutații
  • factori extrinseci –  expunere la caldura în zona genitală, radiații
    sau substanțe chimice, care afecteaza funcția testiculelor. 

 

Odată aparută fragmentarea ADN-ului, procesul este ireversibil. Sunt mai multe metode de a evalua gradul de fragmentare al ADN-ului în spermatozoizi. Analizele se numesc Comet, TUNEL, SCSA.

 

 

Cum a scăzut fertilitatea masculină?

 

Cel mai recent studiu internațional a descoperit multe probleme în spermograma bărbaților analizați. În ultimii 20 de ani, a scăzut numărul spermatozoizilor, dar și capacitatea lor de mișcare (motilitatea). Motivul pare să aibă legătură cu mediul. Este vorba la expunerea la substanțe chimice și la sedentarism.

  • De-a lungul anilor ’70 și ’80, o serie de studii au sugerat că numărul de spermatozoizi la bărbați a scăzut, dar acestea au fost „în mare parte ignorate sau respinse pe motiv că au strâns date de la bărbați cu probleme de fertilitate sau cu probleme testiculare ”.
  • În 1992, British Medical Journal a publicat un studiu cuprinzător, care a indicat „o scădere reală a calității materialului seminal în ultimii 50 de ani”, iar oamenii de știință au început să facă ipoteze cu privire la cauzele potențiale.
  • În 1995, revista Clinical Chemistry a concluzionat ”expunerea la agenți estrogeni din mediu în cursul dezvoltării fetale și ai copilăriei distruge spermatozoizii”.

 

 

Cum acționează plasticul asupra fertilității?

 

Pe măsură ce apar noi date, în 2020, este cert că numărul spermatozoizilor a scăzut și continuă să scadă. O explicație plauzibilă este expunerea la
compușii chimici care formează:

  • plasticul dur (bisfenol A sau BPA)
  • plasticul moale (ftalații).

Acești compuși imită estrogenul, hormonul găsit preponderent la sexul feminin. Bărbații care au ftalați în sistemul endocrin vor produce mai puțin testosteron și mai puțini spermatozoizi.

  

Foto: pixabay.com/ro