Celula reproducătoare poate fi cauza infertilității

Infertilitate de cauză necunoscută. A trecut un an și nu a apărut sarcina? Nu pierdeți timpul cu analize generale!

Sunt câteva sute de cauze al infertilității. Iar o treime din cuplurile infertile nu au cauze cunoscute. Analizele sunt normale. Totuși, sarcina nu apare. Situația se numeste infertilitate de cauza necunoscută.

La ecografie ori la analizele de sânge nu pot fi detectate patologiile de celulă. Este vorba de patologiile spermatozoidului (celula reproducătoare masculină) ori ale ovocitului (celula reproducătoare feminină)

Ovocitul este celula feminină care formează, împreună cu spermatozoidul, viitoarea viață.

Infertilitate de cauză necunoscută. Știm că femeile formează, o dată pe lună, un ovocit și îl elimină. Dacă acesta nu e de calitate bună și matur nu va forma un embrion. Boala e în celulă. Se poate evalua boala, după ce se face biopsie de ovocit.

Ulterior, embrionul se formează în laborator, prin tehnici de fertilizare umană asistată.

Biopsia e posibilă și pentru viitorul embrion

Embrionii obținuți prin tehnici de fertilizare umană asistată pot fi examinați din punct de vedere genetic printr-o biopsie. Se poate realiza în ziua a cincea, când noua viață are aproximativ 80 de celule.

Biopsia presupune extragerea (în laboratorul de fertilizare umană asistată) câtorva celule din fiecare embrion format. Acestea se trimit în laboratorul de genetică. Aici se poare face:

  • PGS – Preimplantation Screening Diagnosis
  • PGD  – Preimplantation Genetic Diagnosis

 

PGS  – Preimplantation Screening Diagnosis

La PGS, laboratorul de genetică observă:

  • numărul de cromozomi
  • aberațiile cromozomiale numerice sau structurale

PGS determină dacă embrionul are sau nu sindrom Down (un cromozom în plus în perechea 21) ori sindrom Edwards (de asemenea un cromozom în plus în perechea 17,18).

La un embrion sănătos, 23 este e numărul corect de cromozomi. Cromozomii sunt structuri mari, care conțin gene (structuri infime).

PGD  – Preimplantation Genetic Diagnosis

PGD este o tehnică de diagnostic genetic. Pentru PGD optează acele familii, care știu că au boli genetice. Iar prin tehnica PGD se caută, țintit, acel defect (boală ereditară), care afectează mai mulți membri ai familiei.