Infertilitatea, Cauze – Clinica Fertilia

Infertilitatea Cauze Clinica Fertilia. De ce devenim infertile?

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog in cadrul Clinicii Fertilia. ne raspunde la aceasta intrebare:

Greseli, obiceiuri care duc la infertilitate

Exista anumite obiceiuri, repetate deseori de femei, care impiedica aparitia sarcinii, prin diferite mecanisme dovedite medical.

Toaleta intravaginala inainte sau dupa contactul sexual perturba mediul si pH ul normal, inactivand astfel spermatozoizii. Flora naturala vaginala (fiziologica) ajuta la functia si migrarea celulelor sexuale masculine. Solutiile antiseptice, chiar cele recomandate de catre medic, adera de peretii vaginali si scad capacitatea femeii de a ramane gravida.

Recomandarea medicala este de a evita complet spalaturile vaginale, indiferent daca se realizeaza cu apa sau solutii alcaline/acide, pt ca acestea determina infertilitate. Ele se recomanda doar in timpul tratamentelor locale cu ovule sau creme, pt infectii genitale. In aceste perioade, asocierea cu antibiotice orale contraindica , oricum, temporar capacitatea reproductiva.

Folosirea lubrifiantilor in timpul contactului sexual determina infertilitate, prin modificarea pH ului normal vaginal. In perioada in care exista dorinta de conceptie, este interzisa utilizarea oricaror creme, solutii, geluri intravaginale
Contactul sexual anal se desfasoara, intotdeauna, dupa cel vaginal, pt a evita infectarea vaginului cu microbii prezenti in rect in mod natural.

Mentinerea unei perne sub zona lombara , dupa contactul sexual , este un mit despre favorizarea fertilitatii. Rezervorul natural de sperma este fundul de sac vaginal posterior, unde spermatozoizii pot rezista cateva ore dupa contactul sexual , migrand apoi spre trompele uterine. Scurtarea acestui fund de sac (mai ales in retroversiile uterine) determina infertilitate sau subfertilitate , dar acest efect nu se amelioreaza doar cu ridicarea pelvisului.

Infectiile genitale cu transmitere sexuala( BTS) sunt cauza importanta de infertilitate. Clamidioza genitala este cea mai importanta cauza de infertilitate; este asimptomatica, deseori, pt ambii parteneri. Simptomele acestei infectii genitale sunt secretiile vaginale anormale (transparente, filante, fara miros), dureri pelvine cronice, asociata cu febra, stare generala alterata in infectii acute( recente). Aceasta infectie este extrem de intalnita la femeile infertile, pt ca determina obstructie tubara si aderente pelvine severe (plase de fibrina care inconjoara ovarele, trompele uterine si intestinul; astfel, se creeaza o tumora inflamatorie, care impiedica functiile acestor organe: infertilitate ( la nivelul trompelor), anovulatie( la nivel ovarian) si constipatie (prin strictura intestinala).

Pentru partenerul masculin, simptomele de infectie cu clamidia pot fi secretii uretrale anormale, prurit, mictiuni frecvente si neplacute (disurie). Tratamentele oricarei infectii genitale trebuie efectuate de ambii parteneri , simultan, cu protectie totala in timpul contactelor sexuale din aceasta perioada. Se evita, astfel, contaminarea incrucisata intre cei 2 membri ai cuplului.

Infectiile genitale cu ureaplasma, micoplasma , gonococ determina infertilitate, deseori secundara, prin obstructie tubara bilaterala sau prin crearea de aderente care impiedica fecundatia.

Cauzele hormonale de infertilitate secundara apar prin modificarea mecanismelor de control si reglare a activitatii endocrine. Aceasta perturbare se produce la nivel ovarian, tiroidian, hipofizar. Orice crestere sau scadere ponderala semnificativa, curele de slabire agresive, bolile tiroidei (hipo sau hiperfunctie) determina lipsa ovulatiei sau afecteaza calitatea nidatorie a uterului. Pacientele infertile au indicatie de efort fizic moderat zilnic, pentru a regla sinteza de androgeni de la nivelul musculaturii.

Cauzele locale genitale de infertilitate secundara apar dupa nasteri, intreruperi de sarcina sau alte manevre instrumentale din trecutul ginecologic al femeii. Dupa o nastere sau chiuretaj uterin, pot apare rupturi de col, vagin ; fisuri perineale complicate; sinechie uterina (adica alipirea peretilor uterini , cu ingustarea sau disparitia cavitatii uterine). Toate aceste deformari ale tractului genital impiedica nidatia sau dezvoltarea embrionului, determinand avort spontan repetat. Consecinta unor avorturi spontane sau intreruperi de sarcina la cerere poate fi obstructia trompelor uterine si sarcina extrauterina , ambele fiind cauze de infertilitate secundara.

De aceea, recomandarea medicala este de mentinere a primei sarcini. Astfel, putem preveni aparitia unor patologii, care apar o data cu trecerea timpului si determina infertilitate.