Sistemul imunitar poate determina infertilitate

Ce putem controla la FIV?

Infertilitatea. Cauze imunologice. Jumătate material genetic de la tata, jumătate de la mama – conține un embrion. Așadar, jumătate nu aparține mamei, dar trebuie tolerat de sistemul imunitar al mamei pentru 9 luni.

Sistemul imunitar al gravidei lasă, în mod normal, garda jos deoarece trebuie să accepte materialul genetic al partenerului. Dacă nu s-ar întâmpla așa, sarcina ar fi atacată.

 

De ce sistemul imunitar ”lovește” sarcina? 

Infertilitatea. Cauze imunologice. Din cauza unor perturbări ale mecanismelor care implică recunoașterea produsului de concepție (embrionul), limfocitele T citotoxice și celulele NK primesc semnale activatoare

În mod normal, ar trebui să primească semnale inhibitoare (să se oprească din atac). Acestea încearcă să distrugă produsul de concepție,  pentru că doar în felul acesta pot să acționeze. Să distrugă orice fel de țintă, care nu aparține organismului.

Aceste fenomene pot fi evaluate prin teste imunologice, care dau informații importante medicului suprapecializat în tratamentul infertilității. Acestea sunt:

 

Imunofenotiparea:

Infertilitatea. Cauze imunologice. Imunofenotiparea înseamnă evaluarea numărului și tipului de leucocite și limfocite. Dacă mama are prea multe astfel de celule, poate ataca sarcina. 

Limfocitele NK sau natural Killer (NK) se găsesc:

  • în sânge, unde predominant există NK 56+16+
  • în mucoasa uterină (endometru), unde există predominant NK 56+16– 

În organism, limfocitele T citotoxice au rol de control, de supraveghere. Împreună cu limfocitele Natural Killer (NK), acestea fac parte dintr-o componentă funcțională a sistemului imun, numită imunosupraveghere. Tot acest circuit trebuie să fie în echilibru, ca să permită și sarcina.

  • Limfocitele T citotoxice naive (nestimulate) circulă prin organism. Au rolul de a sesiza orice celulă anormală. În momentul în care o recunosc, se activează, se înmulțesc și, ulterior, o atacă.
  • Limfocitele T citotoxice și celulele NK au aceeași țintă: orice fel de celulă modificată din organism – celulă infectată ori celulă tumorală.
  • Virusurile sau transformarea malignă determină celula să secrete o serie de proteine, care aparțin microorganismului sau tumorii. Secvențe din aceste proteine vor fi expuse (arătate ca un steguleț roșu) pe membrana celulei. ”Stegulețele roșii” se numesc numite antigene microbiene (AM) sau antigene tumorale (AT).
  • Când văd unul dintre stegulețe, limfocitele T îl recunosc și fac deosebirea –  antigene microbiene (AM) sau antigene tumorale (AT). Recunosc, de asemenea, o moleculă numită MHC1. Dacă, din anumite cauze, molecula MHC1 nu apare pe membrană, limfocitul T citotoxic nu mai poate recunoaște complexul. Dar celula modficată va fi atacată de alte componente ale sistemului imunitar  – celulele Natural Killer (NK).

 

 

Raportul Th1 / Th2:

Infertilitatea. Cauze imunologice. Raportul Th1 / Th2 este raportul între 2 citokine produse de limfocitele T Helper, implicate în răspunsul sistemului imunitar.

Citokinele sunt molecule care transmit informații între celule diferite. Au rolul de a transmite informații între celulele sistemului imunitar – leucocitele.

  • Th1 produc citokine cu efect pro-inflamator. Nivelul crescut poate determina avort. 
  • Th2 produc citokine cu efect anti-inflamator.

Sarcina are condiții optime de evoluție dacă între Th1 și Th2 există un echilibru perfect.

 

 

Determinarea bolilor autoimune:

Infertilitatea. Cauze imunologice. Boala autoimună nu se corelează cu infertilitate definitivă, dar nu permite implantarea embrionul în uter. De aceea, boala trebuie ținută în control. Medicul supraspecializat în tratamentul infertilității poate să vă indice următoarele verificări: 

Anticorpi antitiroidieni:

  • Anticorpii anti-TPO sunt prezenţi în aproape toate cazurile de tiroidită Hashimoto şi în majoritatea cazurilor de boală Graves.  În ambele boli, sistemul imunitar loveste tiroida.
  • Structurile din suprafața tiroidei sunt asemănătoare cu structuri din suprafața ovarului. De aceea, o boală auto-imună, care are drept țintă tiroida, se poate corela cu infertilitatea.

 

Anticorpi antiovarieni:

Sistemul imunitar nu își recunoaște propiile ovocite. Și dezvoltă anticorpi. Situația duce la avorturi repetate. 

Anticorpi antifosfolipidici:

Organismul crede că fosfolipidele (părţi ale membranelor celulare) sunt străine şi produce anticorpi.

Anticorpi antinucleari:

Sistemul imunitar produce, aberant, anticorpi împotriva ADN-ului (informației genetice).

 

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro