Infertilitatea feminină. Obezitatea. Țesutul adipos afectează funcțiile ovariene, dar și ale endometrului (mucoasa din interiorul uterului, în care se nidează, se lipește embrionul).
În plus, prin dezvoltarea rezistenței la insulină, obezitatea contribuie la lipsa ovulației. La vârstă tânără, pierderea în greutate poate să restabilească fertilitatea feminină.
Atât obezitatea, cât și excesul de greutate au impact negativ pe sănătatea reproducerii. Femeile obeze prezintă perturbări ale întreg axului hipotalamo- hipofizo-ovarian, ceea ce conduce la cicluri anovulatorii (nu este eliberat ovocitul, celula reproducătoare feminină)
Infertilitatea feminină. Obezitatea. În obezitate, adipocitele – celulele grase – funcționează ca un organ endocrin. Țesutul adipos eliberează molecule bio-active, care au legătură cu:
- rezistența la insulină
- inflamație
- hipertensiune, risc cardiovascular
- coagularea sângelui
- diferențierea și maturarea ovocitelor (celulele reproducătoare feminine)
Infertilitatea feminină. Obezitatea. Indicele de masă corporală mare are efect direct asupra fertilității feminine.
Pierderea în greutate. Beneficii
Infertilitatea feminină. Obezitatea. Datele disponibile arată că pierderea în greutate 5% –10% poate îmbunătăți rata fertilității. Motivele:
- reglează ciclul menstural
- cresc șansele de ovulație
5% din pierderea în greutate are ca rezultat îmbunătățirea semnificativă a parametrilor endocrini, cum ar fi:
- scăderea testosteronului liber
- scăderea nivelului de insulină
- îmbunătățirea frecvenței ovulației.
Mai sunt însă și alte cauze majore ale infertilității feminine:
Funcția ovariană dereglată:
- Cea mai frecventă cauză a eșecului ovulației este sindromul ovarului polichistic. Această afecțiune este legată de oprirea maturării foliculului, ceea ce duce la formarea de foliculi mici, ovulație anormală și lipsa menstruaâiei.
- Funcția ovariană poate fi dereglată din cauza hipotiroidismului sau a hipertiroidismului netratate.
Infecțiile trompelor uterine:
Sunt incriminate în special infeciile netratate cu Chlamydia Trachomatis și Neisseria Gonorrhea.
Endometrioza:
Este o afecțiune cronică, caracterizată prin creșterea țesutului endometrial în alte zone decât cavitatea uterină, cel mai frecvent în cavitatea pelvină, inclusiv în ovare. Deteriorarea trompelor uterine (locul unde se întâlnește spermatozoidul cu ovocitul) poate apărea ca urmare a inflamației cronice. Aceasta e produsă de țesutului endometrioid.
Colul uterin:
Colul uterin joacă un rol important în reproducere. Este, de fapt, calea de trecere a spermatozoizilor, permițându-le accesul în cavitatea uterină și apoi în trompele uterine. Capacitatea spermei de a avea acces la trompele uterine este influențată de mucusul cervical (din colul uterin). Dacă acest mucus nu e propice, spermatozoizii nu ajung la locul de întâlnire cu ovocitul.
Uterul:
Boli ale uterului: polipi, fibroamele submucoase, tumorile asimptomatice, avorturile recurente pot afecta nidarea embrionului (lipirea embrionului în uter). Cavitatea uterină poate fi investigată prin histeroscopie.
Cauze necunoscute ale infertilității:
Un procent de aproximativ 10% din cazurile infertilității nu au cauze încă știute.
Foto: pixabay.com/ro