Infertilitatea masculină. Afecțiuni nedetectate

Infertilitate masculină. Cauze nedetectate

Infertilitatea este definită drept incapacitatea de a concepe după un an de relații intime neprotejate prin prezervativ. Aproximativ 15% din cuplurile sunt infertile și aproximativ 50% dintre parteneri (bărbați) vor avea un factor identificabil, care le afectează potențialul reproductiv. 20% până la 30% dintre cupluri nu vor putea concepe în mod natural din cauza factorului masculin.

 

În mod obișnuit, cuplurile caută evaluarea medicală la un centru supraspecializat în tratamentul infertilității,  după un an de încercări fără apariția unei sarcini. Cu toate acestea, multe cupluri amână sarcina până aproape de 40 de ani, când e indicat să vă adresați cât mai repede unui specialist în tratamentul infertilității.

Evaluarea timpurie a partenerului masculin este importantă din următoarele motive:

  • pentru a maximiza șansele de sarcină naturală sau asistată
  • pentru a preveni întârzierile suplimentare inutile
  • pentru a examina elemente din stilul de viață, care afectează fertilitatea masculină, și care sunt corectabile
  • pentru a identifica cauzele tratabile ale infertilității masculine
  • pentru a depista afecțiunile medicale nedetectate până în prezent,  care ar putea contribui la infertilitatea masculină

Pot exista multe cauze ale infertilității masculine. Prin urmare, o abordare sistematică începe cu istoria medicală detaliată și cu un examen fizic, urmată de o evaluare amănunțită de laborator.

 

Evaluarea inițială include:

 

În funcție de rezultate, poate urma o evaluare mai detaliată cu:

  • teste funcționale ale spermei
  • teste hormonale suplimentare
  • evaluari radiologice
  • evaluarea genetică
  • biopsie testiculară

 

Afecțiuni medicale nedetectate:

Infertilitatea masculină poate fi  primul semn al altor boli nedescoperite care produc secundar infertilitate. 

Cancerul testicular:

Afectează 1 din 250 de bărbați și este cel mai frecvent la bărbații aflați la vârsta reproductivă. Produce, secundar,  infertilitate. Studiile au descoperit că riscul de apariție al cancerului testiculului în situația anomaliilor materialului seminal poate crește de până la 18 ori. Astfel, toți bărbații infertili au nevoie de examen fizic  la evaluarea inițială și ar trebui să efectueze autoexaminare testiculară lunară.

Deficitul de testosteron:

Provoacă infertilitate, dar și  oboseala și scăderea libidoului. Nivelurile scăzute de testosteron sunt, de asemenea, asociate cu multe alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, obezitate abdominală și osteoporoză.

Cancerul de prostată:

Studii recente sugerează o posibilă legătură între infertilitate și cancerul de prostată. Mai exact, se pare că infertilitatea ar putea determina un risc și mai mare de a dezvolta cancer de prostată agresiv.  Deoarece cancerul de prostată afectează în mod obișnuit bărbații care au trecut de vârsta reproductivă, este important ca bărbații infertili să înțeleagă importanța screening-ului adecvat odată ce îmbătrânesc. Screening înseamnă analiza de sânge numită PSA și ecografie.

Diabetul, problemele tiroidiene și tumorile hipofizare (din creier) pot provoca modificări în parametrilor spermogramei și a echilibrului hormonal – chiar și în absența simptomelor. Când evaluarea inițială ridică suspiciunea clinică pentru astfel de afecțiuni, este indicată testarea extinsă.

 

Foto: pixabay.com/ro