Infertilitatea masculină: cauze, tratament

infertilitatea masculina

Asemenea infertilității feminine, infertilitatea masculină are cauze multiple, pe care le indentifică medicul supraspecializat în tratamentul infertilității. Prima analiză pe care o face un cuplu infertil este o spermogramă. Vezi aici ce arată spermograma.

 

Infertilitatea masculină:

Calitatea spermei este influențată negativ de infecții, boli generale sau de defecte genetice. Vezi aici ce înseamnă defecte genetice.

Cauze hormonalesistemului endocrin afectează  producția si capacitatea  de fertilizare a spermatozoizilor. Spre exemplu, deficitul de
testosteron p
rovoacă infertilitate, dar și  oboseală și scăderea libidoului. Nivelurile scăzute de testosteron sunt, de asemenea, asociate cu multe alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, obezitate abdominală și osteoporoză.

Defecte ale tuburilor care transportă sperma: Blocajele pot apărea după infecții, traumatisme, intervenții chirurgicale.

Necoborârea testiculelor în scrot: Situația se corectează chirurgical în primii ani de viață pentru ca fertilitatea să nu fie afectată (temperatura crescută de la nivelul abdomenului afectează capacitatea de producere a spermei).

 

Disfuncții ejaculatoriiejaculare retrogradă, ejaculare prematură, incapacitatea de a obține/susține o erecție.

Supraexpunerea la factori de mediu:  pesticide, radiații, expunerea frecventă la caldură.

 

 


Primul semn de boală sistemică: 

 

Infertilitatea masculină poate fi primul semn al altor boli nedescoperite, care produc secundar infertilitate. 

 

Diabetulproblemele tiroidiene și tumorile hipofizare (din creier) pot provoca modificări în parametrii spermogramei și în echilibrul hormonal – chiar și în absența simptomelor. Când evaluarea inițială ridică suspiciunea clinică pentru astfel de afecțiuni, este indicată testarea extinsă.

 

Cancerul testicular:

Afectează 1 din 250 de bărbați și este cel mai frecvent la bărbații aflați la vârsta reproductivă. Produce, secundar,  infertilitate. Studiile au descoperit că riscul de apariție al cancerului testiculului în situația anomaliilor materialului seminal poate crește de până la 18 ori. Astfel, toți bărbații infertili au nevoie de examen fizic  la evaluarea inițială și ar trebui să efectueze autoexaminare testiculară lunară.

Cancerul de prostată:

Studii recente sugerează o posibilă legătură între infertilitate și cancerul de prostată. Mai exact, se pare că infertilitatea ar putea determina un risc și mai mare de a dezvolta cancer de prostată agresiv.  Deoarece cancerul de prostată afectează în mod obișnuit bărbații care au trecut de vârsta reproductivă, este important ca bărbații infertili să înțeleagă importanța screening-ului adecvat odată ce îmbătrânesc. Screening înseamnă analiza de sânge numită PSA și ecografie addominală.