Infertilitatea masculină

Infertilitatea masculină

Infertilitatea masculină. Prima analiză care se recomandă unui cuplu infertil este spermograma. Este un test simplu de făcut, nedureros, care dă informații esențiale despre capacitatea spermatozoizilor (celulele reproducătoare masculine) de a fecunda ovocitul (celula reproducătoare feminină). Dacă acest test arată valori normale, și femeia va fi investigată pentru a afla un diagnostic. 

 

Infertilitatea masculină. Spermograma evaluează numărul, motilitatea (mișcarea) și morfologia (aspectul) spermatozoizilor. Vezi aici interpretarea rezultatelor. 

Există situații când unul dintre acești parametri nu este normal, totuși materialul seminal este fertil. Veți evalua împreună cu medicul supraspecializat în infertilitate detaliile analizei. 

 

Cum aflați calitatea spermatozoizilor?

 

Alături de spermogramă, există un test care evaluează calitatea spermatozoizilor. Se numește Hyaluronidase Binding Assay (HBA). De fapt, evaluează capacitatea acestora de a fecunda ovocitul. În jurul ovocitului, celula reproducătoare feminină, găsim cumulusului oophorus, un cerc de celule care protejează. Acestea produc acid hialuronic. Spermatozoizii viabili au capacitatea de a se lega chimic de acidul hialuronic, produs de celulele care protejează ovocitul. Testul Hyaluronidase Binding Assay (HBA) arată tocmai capacitatea spermatozoizilor de a se lega de acidul hialuronic (vezi aici un studiu larg publicat de Oxford Academic). Legarea în procent de peste 65% înseamnă:

  • spermatozoizi maturi (capabili de fecundație)
  • spermatozoizi cu ADN (informația genetică) normal
  • procent redus de spermatozoizi cu defecte cromozomiale (informație genetică eronată)

 

 

Infertilitatea masculină. Tratamente infertilitate:

 

1.Inseminarea artificială:

Dacă numărul spermatozoizilor este redus sau dacă mucoasa colului uterin e modificată și împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter, o prima soluție este inseminarea. Vezi aici cum se face inseminarea intrauterină.

Nu se recomandă mai mult de 3–4 inseminări. Dacă se soldază cu eșec, cuplul trebuie să aleagă altă metodă  de reproducere umană asistată.

 

2. Spermatozoizi recoltați direct din testicul:

Spermograma arată lipsa spermatozoilor. Ce e de făcut?Uneori, într-o probă de spermă, se poate să nu existe niciun spermatozoid. Diagnosticul se numește azoospermieȘi în acest caz, există speranță! Cu acordul pacientului, se poate opta pentru aspirația testiculară, sub anestezie generală. Medicul recoltează țesut sau aspirat din testicul. Aspiratul se analizează în laborator, în speranța că astfel vor exista spermatozoizi. ”Chiar dacă sunt puțini, dar viabili, aceștia pot fertiliza ovocitele”, spune Lorena Lupu, embriolog la Clinica Fertilia.

  • ”De foarte multe ori azoospermia (lipsa spermatozoizilor în spermă) poate să fie obstructivă. Cu alte cuvinte, spermatozoizii se formează în testicule, dar căile de eliminare sunt blocate și aceștia nu pot să ajungă în lichidul seminal. De aceea, aceasta intervenție medicală este eficientă pentru recoltarea lor”.

 

3. Inseminarea artificială cu donator:

Cea mai gravă situație, dar, din fericire, și cea mai rară este azoospermia din cauze genetice. Nu poate fi vindecată prim medicamente ori prin manevre medicale.

În acest caz, singura soluție a cuplului infertil este inseminarea artificială cu donator (banca de spermă). Vezi aici cum se obține material genetic masculin.

 

 

Foto: pixabay.com/ro