Infertilitatea tubară. De ce nu mai funcționează trompele uterine?

trompa uterină

Trompele uterine ”se înfundă” din două cauze majore: boala inflamatorie pelvină și infecțiile genitale netratate la timp. Din păcate, nu dau simptome.

 

Infecții:

Dacă trompa se infectează – cel mai probabil nu veți simți nimic – au loc două fenomene:

 • Cilii (perișorii) din interiorul trompei sunt capabili să execute mișcări extrem de coordonate, care asigură deplasarea ovocitului (de la ovar) și, ulterior, a
  embrionului spre uter. În cazul infecției, cilii sunt afectați sau distruși. Nu au capacitatea de a se reface sau de a se vindeca.
 • Al doilea fenomen este inflamația, prin care organismul încearcă să limiteze extinderea infecției în tot organismul. Trompele sunt închise printr-un proces inflamator specific. Se activează sistemului imunitar, care va distruge agenții bacterieni. Trompa închisă poate să se vindece într-un oarecare grad, dar, ulterior, secrețiile mucoasei se acumulează în interiorul trompei și determină hidrosalpinx (lichid în trompa uterină). Situația împiedică sarcina. Dacă infecția este severă, se acumulează puroi și apare piosalpinxul. Situația împiedică, de asemenea, sarcina.

 

Cea mai frecventă cauză a blocării trompelor uterine sunt infecțiile cu Chlamydia și Gonoreea. Sunt și o cauză frecventă a
infertilității feminine. 

 

 

Boala inflamatorie pelvină:

(BIP), adică inflamația tuturor organelor din pelvis, poate fi urmată de o
vindecare cu sechele, cu aderențe între aceste organe.

Boala inflamatorie pelvină, numită hidrosalpinx, înseamnă că o
trompă uterină sau ambele conțin fluid, care blochează întâlnirea dintre
spermatozoid și ovocit. Este, de obicei, consecința unei infecții.

 

Tratament operator:

 

 • Dacă trompa e obturată (înfundată) în partea abdominală liberă (spre ovar)  – se poate opera cu succes. Rata de succes e de peste 90%.
 • Dacă trompa e obturată (înfundată) spre uter  – nu se poate opera, pentru că, secționată, nu mai poate fi atașată unei părți normale. În acest caz, se face FIV din prima, pentru sarcină. 

 

Cum știți de o infecție fără simptome?

În fiecare an, e necesar examenul ginecologic, în lipsa problemelor. De la 20 de ani sau după ce ați început viața sexuală. La controlul ginecologic, se fac:

 • controlul clinic
 • examenul Babeș – Papanicolau
 • ecografie transvaginală
 • examen microbiologic secreții pentru: chlamydia, micoplasma,
  ureaplasma, gonoreea

Dacă medicul despistează o infecție, aceasta se tratează înainte să producă lichid, iar lichidul să afecteze iremediabil trompele uterine. Odată format lichidul, infecția este tratată, dar lichidul poate să rămână în trompele uterine.