Inflamaţiile colului uterin

poluarea vaginală

Cervicita cronica – termen generic pentru inflamatiile colului uterin

Cervicita cronică este un termen generic care se foloseste mult in practica medicala si include inflamaţiile colului uterin.

Deoarece în majoritatea cazurilor afectarea inflamatorie a vaginului însoţeşte inflamaţia colului uterin, mulţi medici prefera termenul vechi medical de “colpită”, care provine de la cuvantul ” colpos”(in latina “vagin”) si defineste inflamaţia cervico-vaginală. Vulvo vaginitele sunt motivul prezentării la medic în circa o treime din cazuri. Practic, peste jumătate dintre femei au prezentat un episod de infectie locala genitala la un moment dat în viaţă.

În funcţie de evoluţie, cervicitele pot fi acute sau cronice. Cervicita cronică este definita in limbajul popular (in discutiile intre paciente) ca “rană pe col”. Cauzele ( etiologia) cervicitei sunt variabile, cel mai frecvent fiind determinate de: infecţia cu Candida albicans, Chlamydia trachomatis, Tricomonas vaginalis, asocierea Tricomonas cu Candida, Neisseria gonorrheae (gonococul), Herpex simplex, virusul papilloma uman (HPV).

Alte cauze mai rare sunt: micozele, sifilisul, tuberculoza, mycoplasma. Evolutia cronica a cervicitelor este favorizată de infecţii cervico-vaginale,traumatisme obstetricale apărute în timpul naşterii, traumatisme locale accidentale, utilizarea tampoanelor interne, manevre locale (mai ales chiuretaje repetate). Simptomul principal al cervicitei cronice este leucoreea, o secreţie vaginală, constantă , foarte abundentă sau redusa cantitativ. Culoarea şi aspectul acesteia sunt modificate, ca si asocierea cu alte simptome (de exemplu sangerare la contactul sexual sau prurit genital), în funcţie de agentul etiologic implicat. De regulă, prezenţa unei cervicite este asimptomatica, pt ca nu determină durere, febră sau tulburări menstruale, ea putând evolua timp indelungat pana la transformari maligne.

Inflamaţia cervico-vaginală – Investigaţii şi tratament

Investigatiile utilizate pentru evaluarea afecţiunilor colului uterin sunt:

  • examenul clinic (tuşeul vaginal şi examenul de evaluare macroscopica a colului, care se efectueaza cu valve);
  • examenul citobacteriologic al secreţiei din col şi vagin, eventual şi cultura din secretia vaginala, cu antibiograma;
  • frotiul Babeş-Papanicolau (care relevă modificările celulare cervicale,); colposcopia( vizualizarea mucoaseo colului uterin cu un microscop special);
  • examen anatomo-patologic (se recoltează un fragment de mucoasă, prin biopsie sau chiuretaj endocervical, care se trimite la examen anatomo patologic).

Suspiciunea de cervicită cronică apare în urma evidenţierii la examenul clinic a unei zone anormal colorate, leziuni ulcerative, deformări sau secreţii aderente la nivelul colului uterin.

Diagnosticul de certitudine al cervicitei cronice se stabileşte prin colposcopie şi examenul citologic Papanicolau. Cervicita poate evolua ani de zile, doar cu o leucoree usor modificata fata de secretia normala vaginala, cu care femeia se obişnuieşte de obicei, fără dureri, febră sau tulburări menstruale sau afectarea vieţii sexuale.

Cervicita cronică nu determină cancer, dar poate favoriza apariţia lui.

Tratamentul cervicitei cronice se face în două etape. Prima etapă constă într-un tratament medical ce are scopul de a eradica infecţia. În următoarea etapă se utilizează o procedură chirurgicală, între care, cele mai cunoscute sunt electrocauterizarea, crioterapia, terapia cu laser, amputaţia de col. Toate aceste metode realizează distrucţia sau îndepărtarea ţesutului modificat.

Întrebare: Cum se procedează pentru tratamentul chirurgical?

Tratamentul chirurgical se face în primele zile după menstruaţie, pentru a lăsa timp cicatricei să se vindece până la menstruaţia următoare şi a preveni infecţiile. Înainte de începerea efectuării procedurii, se impune un control ginecologic, pentru a exclude o anexită, parametrită sau o inflamaţie acută a colului, situaţie care impune amânarea efectuării procedurii, datorită pericolului extinderii inflamaţiei.