Inseminarea intrauterina

Inseminarea intrauterină

Inseminarea intrauterina – Cand, la Cine, Cum?

Inseminarea intrauterina – Cum?

Inseminarea intrauterina (IUI) se realizeaza prin introducerea direct in uter a spermei selectate si preparate in laborator. Procedura se face complet fara dureri, cu un cateter subtire pe care pacienta nu-l percepe aproape deloc. Ziua in care se realizeaza inseminarea este aleasa in functie de valorile ecografice si hormonale ale pacientei.

Inseminarea intrauterina – Cui?

Femeile infertile care au indicatie de inseminare intrauterine ( IUI) sunt cele care prezinta: infertilitate de cauza necunoscuta ( la varste mai mici de 36 ani) ; trompe uterine lungi; col uterin operat/amputat/dupa conizatie; anatomie vaginala speciala, cu fundul de sac posterior sters ( dupa nasteri anterioare, cu rupturi ale colului); glera cervicala ostila.
Cauzele masculine care recomanda obligatoriu inseminare intrauterine ( IUI) sunt: oligo-spermia ( numar mic de spermatozoizi), teratospermia( forme anormale ale spermatozoizilor in procent mai mare de 4%), astenospermia ( motilitate redusa a spermatozoizilor); infertilitate de cauza neprecizata; varicocel operat; test MAR pozitiv; infectie cu HIV (se poate. ” spala” sperma, astfel ca sarcina sa apara fara infectarea femeii sau a copilului).

Inseminarea intrauterina – De cate ori?

Inseminarea intrauterine (IUI) se poate repeta de 3-6 ori, in functie de varsta femeii si de valorile spermogramei. Este precedata de stimulare ovariana, care determina poliovulatie si, astfel, creste rata de succes. Rata de succes a unei imseminari intrauterine asociate cu stimulare ovariana este aproximativ 15%, in timp ce sarcina apare doar la 1-2% la inseminarea pe ciclu natural. Sustinerea endometriala cu progesteron este obligatorie dupa inseminare, timp de 16 zile, pentru a ajuta uterul sa nideze sarcina.

Cuplurile care nu obtin sarcina dupa 3 inseminari ( pt femeile cu varsta peste 30 ani) sau 6 inseminari ( pentru cele cu peste 30 ani) primesc recomandare medicala de fertilizare in vitro(FIV).

Trebuie evitata epuizarea ovariana prin stimulari repetate pentru inseminare, avand in vedere rata relativ mica de sarcini (10%) comparativ cu aparitia sarcinii dupa fertilizare(37-39%). De aceea, medicul specializat in proceduri de reproducere umana asistata va decide,cin consens cu cuplul infertil, numarul de cicluri stimulate urmate de contact natural dirijat sau de inseminare intrautetina(IUI). Este dovedit ca rezerva ovariana, masurata prin dozarea AMH,  scade dupa fiecare stimulare ovariana. De aceea, este util sa recomandam cu mare atentie medicatiei pentru stimulare ovariana si sa nu folosim foliculii ovarieni pentru proceduri de reproducere umana asistata cu rata mica de succes.