Laboratorul FIV

laboratorul FIV

Ce se întâmplă în laboratorul FIV după recoltarea ovocitelor și după recoltarea spermei?

 

Recoltarea ovocitelor:

Celulele reproducătoare feminine sunt extrase din ovar pentru a fi fertilizate în laborator prin FIV, ICSI ori PICSI. După așa numita stimulare ovariană, medicul supraspecializat în tratamentul infertilității poate extrage ovocitele din ovar. 

Sub ghidaj ecografic, medicul face așa numita puncție foliculară transvaginală. Procedura nu e dureroasă, dar, la cererea pacientei, se poate face sedare ori anestezie totală.

Ce se întâmplă în laborator cu ovocitele extrase? 

Materialul biologic extras din ovar este vizualizat la microscop. Apoi sunt alese, de către embriolog, ovocitele (celulele reproducătoare feminine). 

  • Ovocitele fresh (proaspete) sunt cele care se fertilizează în laborator, în ziua recoltării lor.
  • Ovocitele vitrificate (congelate). Odată recoltate ovocitele, acestea sunt puse în medii speciale și apoi congelate și păstrate timp nedefinit, până când pacienta dorește să fie fertilizate. Vitrificarea ovocitelor înseamnă congelare într-un ritm rapid. Se evită formarea cristalelor de gheață, care pot duce la deteriorarea membranei celulare în procesul de dezghețare. Astfel, timpul se oprește în loc pentru aceste celule. Și începe, din nou, să curgă după decongelare, când pot forma embrioni. 

 

Recoltarea spermei: 

Recoltarea spermei se face în clinică sau la domiciliu, după o abstinență de
2-5 zile.

  • Recoltarea spermei se face în aceeași zi cu recoltarea ovocitelor.
  • Înainte cu 3 zile de recoltarea celulelor (feminine, masculine) nu trebuie să aveți contact sexual.

 

Fertilizarea în laborator:

Dupa recoltarea ovocitelor din ovarele femeii, sub anestezie, în sala de operație, acestea sunt introduse în tuburi încălzite. Și duse in laborator. Aici sunt spălate, identificate sub microscop și puse în incubator. În acelați loc, sunt puși spermatozoizi și lăsați în incubator peste noapte, timp de 12-16 ore. În acest timp, un spermatozoid va fecunda ovocitul, asa cum se întâmplă și în trompele uterine ale femeii. După cele 16 ore, se poate observa la microscop dacă ovocitul a fost fertilizat. Ferlizare înseamna apariția a doi pronuclei. Apare ADN-ul, adică a aparut o nouă viata!

  • La FIV, embriologul pune celulele reproducătoare în același recipient, în condiții de temperatură identice cu organismul uman.
  • La ICSI, embriologul selectează un singur spermatozoid, pe care îl injectează direct în ovocit, sub microscop.

 

La fertilizare in vitro standard, aportul embriologului e minim. Fertilizarea in vitro (in laborator) are loc identic ca in vivo, adica in trompele uterine ale mamei. ICSI sau injectia intracitoplasmatică a spermatozoidului este o metodă de fertilizare umană asistată. Se folosețte când spermograma e sub parametrii normali.

Fertilizarea in vitro cu ICSI (injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului) înseamna cu adevarat fertilizare artificială. Iată motivele!

Cum se face ICSI?

Sub un microscop special  – numit micromanipulator – embriologul selectează cei mai buni spermatozoizi. Îi injectează apoi in fiecare ovocit matur. Vorbim despre interventie umană, adica vorbim despre adevarata fertilizare artificială. 

Ovocitul, prima selecție naturală

Ovocitul (celula reproducatoare feminina) nu arată ca o simpla celula, ci este invelit într-o masă gelatinoasă. Aceasta are rolul în principal de a selecta spermatozoizii anormali. Masa gelatinoasă înseamnă, de fapt, prima selecție natuala pe care o face natura, chiar inainte de a începe viata. Nu orice spermatozoid poate să străbata masa gelatinoasa a ovocitului și să il fertilizeze.

La fertilizarea in vitro cu ICSI (injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului), embriologul ia de pe ovocite această masă. Cum? Cu ajutorul unei substante care se gasește în mod natural în capatul spermatozoidului. Substanța se numeste acid hialuronic. Masa gelatinoasa care protejaza ovocitul (celula reproducatoare feminina), dupa ce intră în contact cu spermatozoidul, va fi topită de acest acid hialuronic. Embriologul expune ovocitele la acid hialuronic pentru maximum 30 de secunde, iar masa gelatinoasa se dizolvă, dispare. Manevra necesită o foarte bună manualitate din partea embriologului.