Laparoscopia în tratamentul infertilității feminine

Laparoscopia

Laparoscopia. Tehnica este supranumită chirurgie minim invazivă. Se pot realiza intervenții la nivelul trompelor uterine, pentru ca, ulterior, să apară sarcina.

 

Laparoscopia presupune incizii foarte mici la nivelul abdomenului. Un instrument, numit laparoscop, este introdus în cavitatea abdominală și oferă o imagine  clară, pe un monitor TV, din interiorul abdomenului. Laparoscopul este introdus în cavitatea abdominală printr-o incizie sub ombilic, de 1 cm. Prin laparoscop, este pompat dioxid de carbon, care umflă pereții abdominali, astfel încât organele din abdomen și pelvis să poată fi văzute cu claritate. O sondă este introdusă prin vagin și uter, ajutând medicul să manipuleze organele. După intervenție, incizia mică va fi închisă cu fire resorbabile.

 

Laparoscopia diagnostică este folosită pentru diagnosticarea cauzelor tubare ale infertilității (de la nivelul trompelor uterine, locul unde are loc fecundația)

Laparoscopia terapeutică înseamnă tehnica prin care este tratată boala.

 

Laparoscopia la nivelul trompelor uterine:

 

  • Medicul supraspecializat în tratamentul infertilității poate îndepărta aderențele de pe trompele uterine. Vezi aici cum se blochează.
  • Prin intervenție, ovocitul (celula reproducătoare feminină) poate urca din ovar spre trompa uterină și apoi spre uter. Dacă acest traseu este normal, fecundația se poate realiza. 
  • Tot cu ajutorul laparoscopului, specialistul poate lărgi trompele uterine, în locurile unde, din motive care țin de patologie, sunt îngustate mai mult decât ar permite apariția unei sarcini.  

 

 

După intervenție, medicul verifică dacă trompele uterine sunt permeabile, prin cromopertubație. Prin vagin, se instilează prin col în uter o substanță albastră (albastru de metilen). Aceasta pătrunde în uter.

  • Dacă trompele sunt permeabile, adică normale, medicul vede pe ecran cum substanța iese în abdomen.
  • Dacă trompele uterine nu sunt perfect permeabile (deci încă blocate), substanța colorată nu iese prin acestea.

 

 

Cum arată operația laparoscopică?

 

  • Instrumentul optic, dar și ustensilele chirurgicale sunt introduse în abomen prin incizii foarte mici (0,5-1cm)
  • Cicatricea va fi mică și puțin vizibilă.

 

Laparoscopie. Cum se face anestezia?

 

  • Laparoscopia presupune anestezie generală intravenoasă
  • După intervenție, sunteți ținută la terapie intensivă câteva ore
  • A doua zi, puteți să vă reluați activitățile obișnuite.

 

Foto: pixabay.com/ro