Legătura dintre vitamina D și fertilitate

vitamina D

Deficitul de vitamina D este frecvent. Există un decalaj uriaș între aportul recomandat de vitamina D din dietă și cantitatea redusă de vitamina D din populația generală. Studiile observaționale arată că deficiența de vitamina D este un marker de risc pentru fertilitatea redusă. 

 

Vitamina D există în două forme principale, vitamina D3 (colecalciferol) și vitamina D2 (ergocalciferol). 

  • Vitamina D3 este derivată fie din producția indusă de ultravioleteB (UVB) fie din aportul de alimente precum pește gras, ulei de ficat de cod sau gălbenuș de ou.
  • Vitamina D2 este derivată din aportul de surse fungice precum ciupercile și drojdia.

Vitamina D3 și D2 au un metabolism similar, așadar nu facem diferența între ele. 80% din aportul de vitamina D este derivat din producția pielii, în timp ce doar aproximativ 20% din aportul de vitamina D este derivat din aportul oral. Vitamina D se obține prin expunerea la lumină naturală (nu neapărat soare) între 7 și 10 dimineața.

 

 

Ce arată dozarea vitaminei D în sânge?

 

Vitamina D este transformată în 25-hidroxivitamină D (25 (OH) D) de către enzime din ficat. Serul 25 (OH) D (dozarea vitamine D ân sânge) are un timp de înjumătățire urmărit de aproximativ 2 până la 3 săptămâni și este utilizat pentru clasificarea stării  vitaminei D, deoarece reflectă cel mai bine aportul de vitamina D din toate sursele. 

  • În circulație, aproximativ 85- 90% din 25 (OH) D este legat de proteina care leagă vitamina D (DBP), 10 -15% de albumină și numai mai puțin de 1% din ser 25 (OH) D este liber.
  • Clasificarea stării vitaminei D se bazează pe totalul 25 (OH) D, adică suma dintre 25 (OH) D legat și liber.
  • Poate exista o valoare pentru măsurarea 25  (OH) D liber deoarece există ipoteza hormonului liber: doar fracția liberă poate traversa membrana celulară pentru a-și exercita efectele în interiorul celulelor.

 

Vitamina D în fertilitate

 

Aportul inadecvat de vitamina D și deficitul de vitamina D la femeile gravide și cele care alăptează sunt foarte frecvente în întreaga lume. Un studiu din Germania a arătat că 67% dintre femeile însărcinate au prezentat concentrații serice reduse de vitamina D.

 

 

De ce e necesară suplimentarea înainte de sarcină, în sarcină și în perioada alăptării?

 

S-a emis ipoteza că vitamina D ar putea exercita efecte epigenetice în viața uterină timpurie, adică vitamina D modifică expresia genelor fără modificări ale codului ADN în sine, care ar putea îmbunătăți dezvoltarea timpurie și sănătatea ulterioară a fătului.

Unele studii observaționale au raportat: concentrațiile serice normale de vitamina D  sunt asociate pozitiv cu markeri ai rezervei ovariene, cum ar fi hormonul anti-Müllerian (AMH).

La polul opus:

  • Sindromul ovarului polichistic (SOP) și endometrioza, ambele asociate cu probleme de fertilitate, au fost asociate cu deficit de vitamina D.
  • Deficiența de vitamina D a fost asociată cu o calitate slabă a materialului seminal în studiile observaționale.