HPV a fost eliminat. Dar a lasat pagube în col. Testarea

Leziuni col uterin

Leziuni col uterin. Există femei infectate cu HPV, tulpini oncogene, care nu fac boala. Se consideră că, în 80% dintre cazuri, virusul se elimină spontan.

Dar, pentru că e o boala cu transmirere sexuală, există riscul de reinfectare.

 

Cum apare cancerul de col uterin?

Leziuni col uterin. Pentru apariția cancerul de col uterin, prezența virusului HPV nu e suficientă. Trebuie să existe unul sau mai mulți factori de risc:

 • debutul vieții sexuale la vârstă mică
 • parteneri sexuali multipli
 • fumat – scade reziastența membranelor bazale (membranelor celulare)
 • estrogenii
 • imunitare locală scazută

 

 • Există teste de genotipare care pot determina prezența unei tulpini de risc.
 • Există două tipuri de vaccin, care vă feresc de tulpinile oncogene 16 și 18.

Tulpina 16 HPV e cea mai frecventă din lume. Tulpina 18 nu are aceeași frecvență, dar e implicate în apariția cancerelor agresive numite adenocarcinoame.

 

Leziuni col uterin

 • Testul Babeș Panicolau. Din 2012, în România există program de screening pentru cancerul de col uterin, în faze incipiente. Aceasta înseamnă că vi se decontează testul Babeș-Papanicolau prin medicul de familie, în fiecare an. Testul Babeș-Papanicolau apreciază sănatatea celulelor din col.
 • Testul poate arăta leziuni precanceroase.
 • Testul Babeș-Papanicolau poate să determina celule anormale, care nu sunt cancer. Dar pot vira spre cancer în câțiva ani. Aceste zone anormale din colul uterin se tratează simplu. ”Eliminăm  leziunile prin manevre simple, locale, prin vagin. Odată eliminate, colul se reface cu celule noi, sănătoase, în mod spontan. În 6 săptămâni. După această perioadă, e posibilă și sarcina, în deplină siguranță”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog. O leziune pe colul uterin pre-canceroasă, odată îndepartată chirurgical, nu mai are risc să se transforme în cancer!

 

 

Cum se face diferența între o leziune severă și cancer în situ?

În cazul unei leziuni severe, arătată de testul Babeș-Papanicolau, spre exemplu CIN 3, imunohistochimia face diferența.

Imunohistochimia reprezintă combinația între două știinte: imunologia și histochimia. Are ca scop evidențierea proprietăților antigenice ale unor substanțe dintr-un țesut, utilizând anticorpi monoclonali sau seruri polireactive. Diagnosticul histopatologic CIN, considerat standardul de aur pentru diagnosticul leziunilor pre-maligne, se bazează pe identificarea unor modificări arhitecturale bine definite în structura epiteliului cervical.

 

Markeri pentru colul uterin:

P16ink4a este cel mai important marker pentru colul uterin. Numeroase studii au demonstrat că p16ink4a,  o proteină implicată în mecanismul de reglare a ciclului celular, se supraexprimă în celulele cervicale transformate de HPV cu risc înalt.

 

Leziuni col uterin. Cum traducem informația?

Examinarea membranei bazale (membrana celulelor din colul uterin) face diferența între o leziune precanceroasă și un cancer in situ (adica stadiul zero al unui cancer).

Membrana bazală a colului uterin e linia de demarcație între o leziune de displazie severă (care nu e cancer) si un cancer in situ (stadiul 0 al unui cancer)

 • Imunohistochimia are marker pentru determinarea membranei bazale.
 • Tot imunohistochmiaia are o onco-proteină, numită P16, care arată dacă virusul HPV a trecut prin celulele din zonă și a  provocat daune înainte să fie eliminat de sistemul imunitar. Această onco-proteină,  P16, arată dacă virusul a provocat leziuni în colul uterin înainte de eliminare.

 

 

Foto: pixabay.com/ro