MAR Test (mixed antiglobulin reaction)

Testul MAR

Testul MAR (determinarea anticorpilor anti-spermatici) este un test diagnostic pentru infertilitatea masculină de cauză imunologică. Testul este recomandat si atunci cand in urma analizarii spermei se observa aglutinari multiple, insa anticorpii anti-spermatici pot fi prezenti chiar si in lipsa formarii aglutinarilor.

Prezenţa anticorpilor antispermatici ce reacţionează cu antigenele de pe suprafata spermatozoizilor este considerată tipică şi specifică pentru infertilitatea de cauză imunologică, deoarece afecteaza atat mobilitatea spermatozoizilor, precum si capacitatea acestora de a fertiliza ovocitul.

Anticorpii antispermatici prezenti in sperma sunt imunoglobulinele de tip IgG si IgA. Acestea apar in sperma atunci cand, din cauza unor obstructii, infectii sau traumatisme, este afectata bariera hemato-testiculara.

Testul MAR se realizeaza dintr-o proba proaspat recoltata, iar in cadrul Clinici Fertilia exista o camera special amenajata pentru recoltare, insa proba poate fi recoltata si acasa, respectand indicatiile personalului medical privind conditiile de pastrare si transport. Este recomandat ca inainte de efectuarea testului sa existe o perioada de abstinenta cuprinsa intre 2 si 7 zile.