Mastita în timpul alăptării

mastita de lactație

Se numește mastita de lactație și apare la aproximativ 5% dintre femeile care alăptează, chiar în primele luni de alăptare. Vorbim despre o infecție a sânilor, care presupune atât inflamație cât și durere. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea timp de 2 ani. În timpul acesteia, e posibil să apară și evenimente neplăcute – o infecție la nivelul glandelor mamare. Dacă vă aflați în perioada de alăptare, mergeți la medicul ginecolog care a urmărit sarcina, pentru tratament. După consultație, cel mai probabil veți face și o ecografie a glandelor mamare.

 

Mastita de lactație. De ce apare?

În timpul alăptării, sânii se pot umple excesiv cu lapte, cu alte cuvinte glandele mamare produc lapte, dar cerințele nou-născutului sunt mici. În aceste condiții, sânii încep să doară și chiar puteți simți anumite porțiuni modificate, mai tari – care  pot însemna rezerva (nedorită) de lapte. Pentru această situație, există pompele de muls, nu pentru a-i furniza copilului lapte cu biberonul, ci pentru a lăsa sânul suplu. Dacă apar modificări, mergeți la medicul ginecolog cât mai rapid, pentru o o consultație senologică.

 

Mastita de lactație. Cum începe infecția?

Glandele mamare produc mult lapte, iar copilul își ia o cantitate mică în comparație cu producția lactată. Sânii nu se golesc, de fapt, la fiecare alăptare. Se produce staza laptelui (laptele băltește) în ductele galactofore (canalele prin care circulă laptele).

Sistemul imunitar confundă proteinele din lapte stagnat cu o infecție virală/bacteriană și declanșează lupta. Pentru organismul uman, lupta înseamnă inflamația acută. Sânii se umflă, sunt dureroși, roșii și pot apărea scurgeri mamelonare. Pot apărea și febră și frisoane, stare de oboseală generală.

 

De ce copilul nu își ia toată cantitatea de lapte?

  • copilul este prea mic și are nevoi mici, iar mama produce prea mult lapte
  • bebelușul nu e pus normal la sân și nu reușește să se alimenteze corect
  • bebelușul cere lapte la intervale de timp prea lungi
  • bebelușul nu e alăptat de la ambii sâni

 

De aceea, dacă bebelușul nu a reușit să își ia toată producția de lapte a mamei, ar trebui să folosiți pompa și să goliți sânii la fiecare alăptare.

Dacă apare infecția sânului (mastita de lactație) aceasta nu privește și laptele mamar, adică laptele nu va fi infectat. După un tratament simplu, alăptarea e posibilă și recomandată în continuare. Pentru nou-născut, lapte matern este cea mai bună hrană. Dacă ați suferit o dată de mastită de lactație, nu înseamnă că repetați episodul acut. Copilul crește își mărește oricum nevoile de lapte.

 

Foto: pixabay.com/ro