Materialul genetic feminin, perfect între 18 și 34 de ani

Materialul genetic feminin

Materialul genetic feminin. 18-34 de ani este considerată perioada ideală în care poate apărea o sarcina. În acest timp, materialul genetic feminin, situat în ovar și cu care v-ati nascut, scade în fiecare lună.

Se elimină prin menstruație. Dar nu scăderea numărului celulelor reproducătoare este cea mai importantă, ci calitatea acestora. Calitatea e direct legată de vârsta viitoarei mame.

Materialul genetic feminin. Ovocitele sunt celulele reproducătoare feminine. Apar înainte ca o persoana de sex feminin să se… nască! În primele luni de viață, în uterul matern, se formează organele vitale  – creier, inima, ficat, rinichi, pancreas. Dar și organele care nu sunt vitale, ci intră doar în reproducere. Adică ovarele. În ovare, găsim foliculi, iar în foliculi stau ovocitele (celulele reproducatoare feminine).

La maturitate, ovocitul se întâlnește cu spermatozoidul în trompele uterine. Aici are loc fecundația. Ulterior, noua celulă, care conține material genetic atât de la mama cât și de la tată, migrează spre uter. Așa începe viața!

 

Sarcina apare din material genetic perfect și tânăr!

Materialul genetic feminin. Genetic, ovocitul tânar e competent și poate lucra cu puține erori spre deosebire de unul bătrân. Din nou, ovocitele au vârsta biologică a femeii. Și nu se poate compara un ovocit de 25 de ani cu unul de 45 de ani.

  • După 35 de ani,  aproape 50 % din celulelele reproducătoare feminine sunt modificate genetic, ceea ce înseamnă că nu mai sunt capabile să formeze un embrion.
  • Dupa 40 de ani, 90% dintre acestea nu mai sunt viabile.

Pe scurt, în privința celulelor reproducătoare feminine, după 18 ani,  fiecare an, care se scurge, contează. Materialul genetic de la viitorii parinti trebuie sa fie perfect. Or, dupa 35 de ani, materialul genetic feminin își pierde calitatea.

 

Uterul, nu e supus la fel trecerii timpului

Uterul, organul în care se va dezvolta sarcina, nu e supus la fel de rapid trecerii timpului, precum celulele reproducătoare feminine (ovocitele)

  • O femeie de 50 de ani poate ține o sarcină, obținută cu un ovocit donat de o femeie tânără.
  • Nu are nicio șansă să conceapă cu propriile ovocite, chiar dacă nu a ajuns la menopauză.

 

 

Foto: pixabay.com/ro