Medicamente, înaintea operației pentru fibrom

fibrom sarcina

Medicamentele moderne reduc sângerarea și volumul fibroamelor uterine. Femeile de vârstă reproductivă, care își doresc sarcina, au tratamente medicamentoase, care scad dimensiunile nodulilor fibromatoși. Ce este fibromul? Mă împiedică să fiu însărcinată?

 

 

Se cunosc 4 tipuri de fibrom:

 

fibrom submucos – localizat spre cavitatea uterină, se dezvoltă în cavitatea internă a uterului. Determină infertilitate și o eventuală sarcină se menține diificil.

fibrom intramural – localizat în grosimea miometrului, adică a mușchiului uterului. Simptomele asociate fibromului intramural sunt: presiune și durere pelvină, sângerări abundente în timpul menstruaţiei, dureri de spate, tulburări urinare și digestive, infertilitate și complicaţii în timpul sarcinii.

fibrom subseros – localizat spre suprafața uterului, în exteriorul uterului. Generează probleme la nivelul vezicii urinare sau a rectului, în funcţie de zona în care se dezvoltă.

fibrom pediculat  – este un fibrom mobil cu tendință de torsiune. Atunci când fibromul subseros este legat de uter printr-un cordon vascularizat (diagosticându-se, astfel, sub denumirea de fibrom subseros pediculat), acesta poate prezenta riscul de răsucire, provocând dureri abdominale intense.

 

Îmi doresc o sarcină. Când se poate opera fibromul? 

 
  • Înainte de sarcină se operează doar fibroamele submucoase. Acestea afectează locul unde se va dezvolta sarcina. În lipsa operației, embrionul nu se poate nida, nu se poate lipi de endometru. 
  • Înainte de sarcină, fibromul subseros se operează dacă are mai mult de 6 cm. La acest tip de fibrom poate apărea sarcina în mod normal.