Menopauza precoce: sarcina apare cu ovocite donate

etapele FIV

Menopauza precoce apare înainte de 40 de ani și înseamnă insuficiență ovariană, adică ovarele nu mai conțin material genetic (celule reproducătoare, numite ovocite). Sarcina mai poate apărea cu ovocite donate, fertilizate prin FIV.  Decurge normal timp de 9 luni. Viitoarea mamă poate să alăpteze!

 

 

 

În cazul menopauzei precoce, singura șansa de avea un copilaș este cu ajutorul ovocitelor donate, prin FIV. Este o procedură legală, aprobată de către Agenția Națională de Transplant.

Ovocitele donate se fertilizează prin FIV. În uterul primitoarei, va fi implantat, ulterior, un embrion cu materialul genetic al partenerului si al donatoarei de ovocite. Nu va fi respins de către organism. De ce?

Embrionul se formează dintr-o celulă a mamei și una a tatălui, așadar embrionul are o parte străină de mamă. În mod normal, uterul trebuie să se adapteze la acest corp străin, care este fătul. Această adaptare permite și ca un embrion format din spermatozoidul partenerului și din ovocitul donat sa fie acceptat de organism.

 

De unde provin ovocitele?

 

Ovocite fresh:

Donarea poate să fie făcută de o persoană de sex feminin tânără, pe care o cunoașteți. Aceasta va fi supusă examinărilor medicale. Și, ulterior, se poate realiza așa-numita donare fresh. Ovocitele, odată extrase din ovare, se fertilizează imediat în laborator, fără să fie congelate în prelabil. 

Banca de ovocite:

România nu are bancă de ovocite. Celulele se pot procura de la bănci de ovocite europene acreditate. Ovocitele crioconservate în banca de ovocite provin de la femei cu vârsta între 18 și 34 de ani, în stare perfectă de sănătate fizică și psihică. Înainte de donare, acestea fac teste serologice și genetice astfel încât să nu fie niciun risc.

 

Ce face primitoarea de ovocite?

După un examen amănunțit, femeia care primește ovocitul donat va avea nevoie de tratament hormonal.

Ovocitele recuperate de la donatoare și fertilizate cu spermatozoidul partenerului sunt transferate în uter, după fertilizarea din FIV.

Primitoarea de ovocite va continua să ia hormoni timp de aproximativ 10 săptămâni.

Sarcina decurge normal timp de 9 luni.

Viitoarea mamă va putea să alăpteze fără probleme!