Menopauza precoce. Odată instalată menopauza, singura șansă de a obține o sarcină este cu ajutorul ovocitelor donate. Aceasta dacă nu v-ați crioconservat (congelat) ovocitele proprii.
”Fără o explicație medicala, în ultimii ani, femei tinere intră în menopauză precoce sau au rezerve ovariene mici, deci șanse mici să conceapă. Șansa lor este sa le crioconservam ovocitele (celulele reproducătoare feminine), pentru ca în viitor să aibă o sarcina”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în tratarea infertilității.
Vârsta medie de intrare la menopauza este între 48-52 de ani. Dar există femei care intră în menopauza la 28 – 30 de ani. Fiecare femeie se naște cu un număr de ovocite, care se termină. Nu mai au ovulație, apare menopauza.
Câte ovocite mai sunt în ovare?
Menopauza precoce. La 30 de ani cel târziu trebuie determinat numărul rămas de ovocite în ovare. Se poate afla printr-un test de sânge plus o ecografie. Mai sunt puține, șansa este să le crioconservati (congelați).
Pentru că, odată instalată menopauza, sarcina poate apărea doar cu ovocite donate. Vezi aici procedura legală.
Cum se investighează menopauza?
Menopauza precoce. Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a functiei ovulatorii. Menopauza înseamnă absența, timp de un an, a menstrelor.
Menopauza ar trebui investigată. Se utilizează testele uzuale de sânge:
- hemoleucograma
- profil lipidic
- glicemie
- funcția hepatică
- funcția renală
- funcția tiroidei
În cazul simptomelor, se dozează nivelul hormonilor sexuali (estrogeni, progesteron) și al gonadotropilor (FSH, LH, prolactina). Încheierea funcției ovariene este indicată de FSH si LH cu valori mari, peste 70-100, și de valorile scăzute ale estrogenilor.
Ecografia transvaginală arată:
- absența foliculilor ovarieni
- aspectul uterului (grosimea endometrului – hiperplazic sau atrofic).
.
Foto: pixabay.com/ro