Mulți factori de mediu și de stil de viață au fost implicați în scăderea calității spermei, dieta fiind unul dintre cei mai plauzibili factori identificați în ultimii ani.
Mai multe studii au raportat o asociere strânsă între modificarea semnăturilor specifice de metilare a ADN-ului spermei și calitatea materialului seminal.
Metilarea ADN-ului reprezintă o așa-numită modificare epigenetică legată de schimbările pe termen lung ale activității genelor. Schimbările se răsfrâng asupra stării de sănătate. Cu alte cuvinte, metilarea unei gene, într-un punct semnificativ al acesteia din ADN, îi reduce acesteia activitatea.
Dieta fast food se îmbunătește cu nuci
Până în prezent nu au fost publicate studii clinice randomizate (ECA) care să evalueze efectele dietei asupra acestor modificări ale funcției ADN-ului din spermatozoizi.
Cercetătorii de la Unitatea de nutriție umană a Universității Rovira i Virgili, Iși cercetători de la Universitatea din Utah au evaluat pentru prima dată efectul unui consum pe termen scurt / mediu al unui amestec de fucte oleaginoase: (migdale, alune și nuci) asupra modelelor de metilare a ADN-ului spermatozoizilor la persoanele sănătoase, care raportează că au consumat o dietă în stil occidental.
- Cercetarea a relevat că includerea unui amestec de nuci timp de 14 săptămâni a îmbunătățit semnificativ numărul de spermatozoizi, viabilitatea, motilitatea și morfologia acestora.
- Acest nou studiu a fost realizat la 72 de tineri participanți sănătoși, nefumători, din studiul FERTINUTS și a fost recent publicat în revista științifică Andrology.
- Cercetătorii au observat că metilarea a 36 de regiuni genomice a fost semnificativ diferită între momentul inițial și sfârșitul studiului doar în grupul care a consumat nuci.
Potrivit cercetătorilor, aceste descoperiri furnizează primele dovezi că adăugarea nucilor la o dietă în stil occidental afectează metilarea ADN-ului spermei în anumite regiuni.
Cu aproximativ 3 luni înainte să concepeți, e util să consumați alune, nuci, migdale neprăjite.
Nuca – conține minerale: săruri de Na 4 mg%, K 545 mg%, Ca 70 mg%. Și vitamine: vitamina A 4m%, vitamina B1 0,35 mg%, vitamina C 15 mg%
Migdalele – s-a observat că un consum regulat de migdale reduce bolile cardio-vasculare, doza necesară fiind de 20 g/zi.
Alunele – sursă de vitamina E. O porţie de alune (25 g) conţine nu mai puţin de 50% din doza zilnică recomandată (DZR). Vitamina E este antioxidant.