Boli cardio-vasculare la copii născuți de mame obeze

Obezitatea mamei

Obezitatea mamei. O mamă supraponderală sau obeză crește riscul de obezitate, de boli cardio-vasculare și metabolice copiilor pe care îi naște.

Conform studiului publicat în revista medicală The Lancet, din 2. 230.115 sugari născuți în Suedia (fără malformații congenitale), 1741 au fost diagnosticați cu o boală cardiovasculară între 1 și 25 de ani. Aceștia au fost nascuți de mame obeze sau supraponderale. Riscurile bolilor cerebrovasculare au crescut proporțional cu severitatea obezității materne. Aceste date indică faptul că obezitatea maternă este factor de risc pentru bolile cardiovasculare în copilărie și la vârsta adultă timpurie. 

 

Ce înseamnă obezitate?

Obezitatea mamei. Obezitatea înseamnă creșterea greutătii, cauzată de grăsime, cu mai mult de 20% față de greutatea ideală. Pentru evaluarea obezitătii se măsoară: indicele de masă corporală (IMC) și circumferința abdominală (CA). IMC se calculează astfel= greutate corporală (kg)/înălțime2 (m).

Circumferinta abdominală arată obezitatea de tip abdominal si evaluează riscul cardio-vascular. Obezitatea abdominală înseamnă și risc de diabet zaharat de tip 2. Contează câtă grăsime puneți pe abdomen. Și ce dimensiuni are artera carotidă la nivelul gâtului, ușor de vizualizat printr-o ecografie. Grosimea carotidei se corelează cu afectarea vaselor în interiorul organismului, adică ce găsim peste tot. De aceea, ce puneți pe abdomen se corelează cu risc cardiovascular.

 

Cum apare diabetul?

Cresc dimensiunea abdominală si dimensiunea arterelor carotide? Secreția pancreasului e forțată. Crește glicemia. Situatia e premergătoare diabetului. O accentuați cu mese copioase seara. După ora 18, insulina scretată își ia funcția de hormon anabolizant, adică stimulează sinteza de lipide, de trigliceride și depunerea lor în țesutul adipos. Secretat seara, după o masă târzie, hormonul insulină (produs de pancreasul endocrin) îsi ia în principal rolul lui de creștere celulară. Și va crește… celulele grase din corp. Așa se declaseaza ușor diabetul.

 

De ce nu respir bine dacă mă îngraș?

Obezitatea mamei. Pacienta supraponderală sau obeză este predispusă apariției bolilor cardiace, dar și pulmonare. Aerul intră prin așa numita presiune negativă. Dar, ca să existe această presiune, toate orificiile (nas, laringe, faringe, trahee) trebuie să fie normale și nu îngustate de grăsime. Grăsimea se depune ușor în interiorul gâtului. Limba devine mai lată. Faringele este înfasurat în materie grasă. Dacă vreti să slabiți, spre exemplu, la consultația inițială la medic, vi de măsoară circumferința gâtului. Dacă aerul nu poate să intre în organism, oxigenarea este slabă.

 

Cât trebuie să scad?

  • Să reduceti mesele de seară și să reduceți 10% din greutatea corporala înseamna impact pozitiv asupra sistemului imunitar, asupra sistemului cardio-vascular și asupra sistemului respirator.
  • Noul studiu arată că, în cazul unei sarcini, reduceți copilului riscul cardio-vascular la vârstă tânără.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ ro