Blocajul trompei uterine sau disfuncția tubară înseamnă 40% din totalul cauzelor de infertilitate feminină. În privința acestor organe valoroase pentru fertilitate (în interiorul lor apare viața), contează acțiunea proactivă de la vârste tinere – după începtul vieții sexuale. Ce înseamnă acțiune proactivă? În fiecare an, la controlul ginecologic, cereți și examenul microbiologic pentru secreții.
Trompele uterine ”se înfundă” din două cauze majore: boala inflamatorie pelvină și infecțiile genitale.
Cum apare lichidul în trompele uteine (hidrosalpinx)?
Boala inflamatorie pelvină (BIP), adică inflamația tuturor organelor din pelvis, poate fi urmată de o vindecare cu sechele, cu aderențe între aceste organe.
Boala inflamatorie pelvină, numită hidrosalpinx, înseamnă că o trompă uterină sau ambele conțin fluid, care blochează întâlnirea dintre spermatozoid și ovocitul. Este, de obicei, consecința unei infecții.
Infecții genitale netratate:
Cea mai frecventă cauză a blocării trompelor uterine sunt infecțiile cu Chlamydia și Gonoreea. Sunt și o cauză frecventă a infertilității feminine.
- Infecțiile lăsate netratate, tocmai pentru că nu dau simptome, modifică iremediabil trompele uterine. Din păcate, nici fertilizarea in vitro nu e posibilă, atâta vreme cât există lichid inflamatoriu, pentru că acesta nu permite embrionilor să se nideze (să le lipească).
- În lipsa tratamentului la timp, distrug trompele uterine. De fapt, produc modificări, care nu mai permit spermatozoidului să se întâlnească cu ovocitul în trompă, unde are loc fecundația.
Dacă trompa se infectatează – cel mai probabil nu veți simți nimic – au loc două fenomene:
- Cilii (perișorii) din interiorul trompei sunt capabili să execute mișcări extrem de coordonate, care asigură deplasarea ovocitului (de la ovar) și, ulterior, a embrionului spre uter. În cazul infecției, cilii sunt afectați sau distruși. Nu au capacitatea de a se reface sau de a se vindeca.
- Al doilea fenomen este inflamația, prin care organismul încearcă să limiteze extinderea infecției în tot organismul. Trompele sunt închise printr-un proces inflamator specific. Se activează sistemului imunitar, care va distrugere agenții bacterieni. Trompa închisă poate să se vindece într-un oarecare grad, dar, ulterior, secrețiile mucoasei se acumulează în interiorul trompei și determină hidrosalpinx (lichid în trompa uterină). Situația împiedică sarcina. Dacă infecția este severă, se acumulează puroi și apare piosalpinxul. Situația împiedică, de asemenea, sarcina.
Cum evitați modificările trompelor uterine?
În fiecare an, e necesar examenul ginecologic, în lipsa problemelor. De la 20 de ani sau după ce ați început viața sexuală. La controlul ginecologic, se fac:
- controlul clinic
- examenul Babeș – Papanicolau. Vezi detalii aici!
- ecografie transvaginală
- examen microbiologic secreții pentru: chlamydia, micoplasma, ureaplasma, gonoreea
Dacă medicul despistează o infecție, acesta se tratează înainte să producă lichid, iar lichidul să afecteze iremediabil trompele uterine. Odată format lichidul, infecția este tratată, dar lichidul poate să rămână în trompele uterine.