Ovocitele se congelează cât mai devreme. De ce?

Vitrificarea ovocitelor

În fertilitate, contează vârsta ovocitelor și nu vârsta femeii. Femeile de 45 de ani nu au dificultăți în a rămâne însărcinate atâta vreme cât ovocitele provin de la o vârstă mai tânără. 


Vârsta uterului nu are importanță în obținerea unui sarcini, ci vârsta ovocitelor. 

 

Cum rămân ovocitele tinere? 


Prin congelare. Dacă între 20-30 de ani nu vă doriți copii, puteți să vă congelați ovocitele. Pentru mai târziu. Rata de succes la congelarea ovocitelor a fost  extrem de scăzută. S-a schimbat însă odată cu vitrificarea acestora. Prin vitrificare, se evită formarea cristalelor de gheață, care produc daune în celule.

 

Cum se face vitrificarea ovocitelor?

 

70% din celulă este apă. Iar gheața formată ar afecta-o. Vitrificarea însă folosește o concentrație foarte ridicată de antigel (DMSO și etilen glicol) și scade temperatura atât de rapid încât apa din interiorul celulei nu devine niciodată gheață. 

Se răcește instantaneu într-un solid fără formare de cristale de gheață. Astfel, nu există o deteriorare a ovocitului vitrificat. 

Prin vitrificarea (folosind concentrația de patru ori mai mare a antigelului sau crioprotectorului), temperatura scade la cu 23.000 ° C pe minut, adică de 70.000 de ori mai rapid decât la congelare. La acea viteză de răcire și la acea concentrație de antigel, cristalele de gheață pur și simplu nu se pot forma. 

 

Cum funcționează ceasul biologic?

 
Femeile se nasc cu toate ovocitele pe care le vor avea vreodată și nu produc
niciun ovocit nou în timpul vieții.
 • În adolescență, o femeie mai are doar 300.000 – 400.000 de ovocite și, din acel moment, aproximativ 1000 mor în fecare lună. Acest fenomen este complet independent de orice producție de hormoni, pilule contraceptive, sarcini, suplimente nutritive sau stil de viață.
 • Multe studii populaționale au demonstrat de-a lungul mai multor decenii că
  femeia devine infertilă până la 35-40 de ani și intră la menopauză până la
  vârsta de 55 de ani.
 • Vârsta medie a finalului fertilității precede menopauza cu aproximativ 10-13 ani.
 • Sfârșitul fertilității și vârsta apariției menopauzei se corelează strict cu scăderea numărului și calității ovocitelor rămase în ovar.
 • Până la vârsta de 35-37 de ani, femeia va mai avea în ovar cel mult 25.000 de ovocite. Când în ovare rămân doar 25000 de ovocite, menopauza va apărea în aproximativ 13 ani.
 • Astfel, femeile încep să devină infertile până la vârsta de 37 de ani.
 • Înainte de această vârsta trebuie să-și vitrifice ovocitele, dacă vor o sarcină cu propriul material genetic mai târziu. Procedeul este pentreu femeile care doresc să întârzie fertilitatea și care doresc să-și păstreze fertilitatea pentru viitor.