Ovocitul alege spermatozoidul

Ovocitul alege spermatozoidul

Ovocitul alege spermatozoidul. Oamenii caută diferite calități la partener.  Asemenea lor, și ovocitele (celulele reproducătoare feminine) își aleg spermatozoizii pentru fertilizare, spune un nou studiu.

 

Studiul de anul acesta arată că, înainte de fertilizare, între ovocit (celula reproducătoare feminină) și spermatozoid (celula reproducătoare masculină) există o „conversație” chimică. „Semnalele chimice eliberate din ovocite permit spermatozoizilor să își schimbe comportamentul în mișcarea pe care o fac în scopul fertilizării ”, spune John Fitzpatrick, profesor la Universitatea Stockholm din Suedia și autorul noului studiu. „Spermatozoizii se mișcă mai drept și se îndreaptă spre ovocit atunci când sunt expuși la semnalele chimice din partea celulei reproducătoare feminine. Cu alte cuvinte, ovocitele eliberează substanțe chimice de ghidare a spermatozoizilor, ceea ce influențează fertilizarea”.

Ovocitul alege spermatozoidul. Pe baza noilor descoperiri, se crede că ovocitele folosesc aceste semnale chimice preferențial, pentru a atrage doar anumiți spermatozoizi.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat probe de spermă și lichid folicular (care conține ovocite) de la cuplurile supuse tratamentului pentru infertilitate.

Lichidul folicular înconjoară ovocitele (celulele reproducătoare feminine)  și conține substanțele chimice, care atrag spermatozoizii. „Aproximativ o treime din cazurile de infertilitate nu au o cauză clară. Nu luăm încă în considerare modul în care semnalele chimice ar putea influența interacțiunile dintre ovocite și spermatozoizi și infertilitatea”, spune John Fitzpatrick, profesor la Universitatea Stockholm din Suedia și autorul noului studiu. Până în ultimul moment, ovocitul se luptă pentru spermatozoidul cel mai potrivit. Dar nu este clar cât de important este acel „filtru final” în șansele unui cuplu de a avea un copil.

 

Ce se întâmplă în timpul tratamentelor pentru infertilitate?

Autorii studiului spun că, în contextul tratamentelor pentru infertilitate, efectele semnalelor chimice ale ovocitului pot să fie minime. „Acest lucru se datorează faptului că ovocitele și spermatozoizii sunt tratați foarte bine, în conformitate cu protocoalele clinice de fertilizare in vitro, și li se oferă toate șansele de a produce embrioni viabili”.

În plus, în timpul tratamentelor pentru infertilitate, spre exemplu în timpul ICSI, spermatozoidul este injectat direct în ovocit.

Aceste interacțiuni chimice între ovocit și spermatozoid, înainte de fertilizare, sunt de luat în seamă la fertilizarea naturală. În timpul acesteia, doar 18% dintre spermatozoizi ajung lângă ovocit. „Cele mai bune estimări spun că sute de spermatozoizi ajung lângă ovocit și  doar 10% dintre spermatozoizi sunt capabili să fertilizeze un ovocit”!”, spun autorii studiului.

 

Foto: pixabay.com/ro