Ovulația e controlată de creier

Ovulația e controlată de creier.

Ovulația e controlată de creier. Ovarele nu acționează singure și nu asigură singure fertilitatea feminină, adică ovocite – celule reproducătoare feminine perfecte. Ca să înțelegem infertilitatea de cauză feminină, e util să privim, global, funcția de reproducere. 

 

Axul hipofizo-hipotalamo-tiroido-ovarian este un circuit central, adică guvernat de creier. Acesta controlează aparatul genital feminin. Prima menstruatie, numită menarha, înseamnă că s-a pornit un ceas biologic. Iar ciclul menstrual ulterior înseamnă, de fapt, un echilibru hormonal continuu, controlat de creier. Cum? 

 • Hipotalamusul este partea din creier, care leagă sistemul nervos de sistemul endocrin și sintetizează neurohormonii. Îi depozitează  în hipofiză, structură situată tot în creier, așa-numitul ”creier endocrin”. 
 • În hipotalamus este secretat hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH). Acesta stimulează hipofiza pentru secreția altor doi hormoni – hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul luteinizant (LH). Vezi aici analizele recomandate pentru profilul hormonal. 

 

Activitatea hormonilor în ovar

 

 • FSH susține dezvoltarea foliculară ovariană – creșterea și maturarea foliculilor (care au în interior ovocite viabile, celule reproducătoare viabile).
 • LH este responsabil pentru maturizarea ovocitelor. Doar ovocitele mature pot fi fertilizate, în contact cu un spermatozoid.

Ovulația e controlată de creier. Dacă circuitele centrale sunt echilibrate, ovarele produc și dezvoltă foliculi normali. Foliculul ovarian este o cavitate a ovarului, în care se dezvoltă un ovocit (celulă reproducătoare feminină). La începutul fiecarui ciclu menstrual, un folicul crește, proeminează la suprafața ovarului și se sparge, pentru a elibera un ovocit în ziua  a 14-a.  Aceasta este ovulația. În continuare, foliculul degenereză și ia denumirea de corp galben.

 • Ovocitul viabil, eliberat de ovar, este preluat de trompa uterină. O parte a acesteia migrază, în mond normal, liberă în abdomen. Doar la ovulație vine deasupra ovarului, ca o mânuță, și aspiră ovocitul
 • Ovocitul se întâlnește cu spermatozoidul în trompa uterină.
 • La vârste tinere, adică până în cel mult 35 de ani, la fiecare ciclu menstrual, probabilitatea de apariție a unei sarcini, în condițiile vieții sexuale regulate, este de doar 25%. 
 • La acest procent natural, fiziologic, se raportează toate tehnicile de fertilizare umană asistată. 

 

 

Jocul estradiolului cu progesteronul în ovar și în uter

 

Ovulația e controlată de creier. În tot procesul de fertilizare, este de asemenea important iocul a doi hormoni – estradiolul (E2) și progesteronul (P).

 

Estradiolul (E2):

Este un hormon care suștine funcția de reproducere. Cum? Când folicului crește în ovar și se pregătește să elibereze un ovocit, determină producția de estradiol. Acest hormon pregătește mucoasa internă a uterului (numită endometru) să fie capabilă să primească o sarcină. Adică să aibă grosimea ideală, care face posibilă nidarea (lipirea) embrionului. Endometrul e un fel de păturică, care se pregătește să fie perfectă pentru viitorul bebeluș. 

 • La tehnicile de fertilizate asistată este măsurată valoarea estradioloului din sânge.
 • De asemenea, medicul supraspecializat în infertilitate face regulat măsurători ale endometrului. Să vadă dacă hormonul estradiol (E2) a pregătit perfect mucoasa uterului să primească sarcina. 

 

Progesteron (P):

Alt homon, numit progesteron (P), este secretat de folicul, după ruperea lui, și eliberarea ovocitului, în a doua parte a ciclului menstrual. Progesteronul împiedică endometrul să respingă ovocitul.

 • În tehnicile de ferrtilizare asistată, după transferul embrionului în uter, medicul supraspecializat în tratamentul infertilității vă administrează progesteron (medicament).
 • De asemenea, poate administra hormonul sarcinii HCG (gonadotropina corionică umană), sub formă de medicament injectabil, care, de asemenea, susține mucoasa uterină să accepte sarcina. Medicamentul nu influențează testul de sarcină pe care îl veți face la 14 zile după transferul embrionului în uter.

 

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro