Pacientul oncologic. Cum se conservă fertilitatea?

Pacientul oncologic.

Pacientul oncologic. Cum se conservă fertilitatea? Pacienții care au fost diagnosticați cu orice formă de cancer și care vor începe tratamentul pot să își conserve celulele reproducătoare (feminine, masculine) într-o clinică supraspecializată în tratamentul infertilității. Aceasta înainte de orice tratament oncologic. 

 

Chimioterapia și radioterapia sunt tratamente care afectează iremediabil celulele reproducătoare. De aceea, e recomandat ca, înaintea lor, să conservați celulele reproducătoare.

După stabilirea diagnosticului de cancer, pacientul are nevoie să discute atât cu oncologul cât și cu medicul supraspecializat în tratamentul fertilității despre posibilitatea de conserva celulele reproducătare prin vitrificare. Vezi aici ce presupune vitrificarea celulelor. 

Se pot crioconserva:

  • celulele reproducătoare feminine (ovocite)
  • spermă
  • embrioni formați în laborator 

 

 

Pacientul oncologic. Se recomandă crioprezervarea spermei tuturor băieților și bărbaților de vârstă reproductivă, care se pregatesc pentru tratament  împotriva cancerului.

Pacientul oncologic. Se recomandă crioprezervarea ovocitelor femeilor de vârstă reproductivă, dar și adolescentelor, care se pregătesc de tratament împotriva cancerului. Pentru femei, recomandarea se face dacă starea de sănătate permite stimularea ovariană și colectarea ovocitelor. Vezi aici ce înseamnă stimulare ovariană.

 

Ovocitele si spermatozoizii vitrificați pot fi păstrați 10 ani.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro