PRECONCEPȚIE: Dozări hormonale

Dr. Ruxandra Dumitrescu

Autor: dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializare în tratamentul infertilității, Clinica Fertilia.

 

Anomaliile valorilor hormonale din parametrii normali reprezintă un semn important al existenței unei boli ce determină modificarea secreției hormonale. Boala poate fi localizată chiar la nivelul glandelor endocrine, cauzând secreții hormonale inadecvate.

Hormonii sunt produși de secreția unor celule specializate.

  • Acestea sunt grupate în cadrul unor organe bine definite anatomic (hipofiză, tiroida, paratiroide, suprarenale, gonade), cunoscute sub numele de „glande endocrine”.
  • Sau sunt răspândite în alte țesuturi și organe (pancreas, creier, stomac, cord, rinichi, ficat, intestin). Unele glande endocrine pot exercita efecte asupra activității secretorii a altor glande.

 

Astfel, glanda hipofiză (un organ de dimensiunea unui sâmbure de cireașă, aflat la baza creierului) este supranumită „creierul glandelor”, deoarece hormonii hipofizari influențează activitatea altor glande periferice (tiroidă, suprarenalele, gonadele). Este cunoscuta reglarea functiei ovariene si uterine de catre hormonii hipofizari FSH si LH. Hipofiza are, de asemenea, o relație strânsă cu creierul. Alți hormoni hipofizari, precum hormonul de creștere, prolactină sau hormonul antidiuretic, eliberat din hipofiza posterioară, sunt importanți în stimularea creșterii, pentru alăptare și respectiv în reglarea metabolismului hidric.

Alte glande endocrine sunt esențiale supraviețuirii și adaptării la stres. În această categorie intră glandele suprarenale, care sunt denumite astfel pentru că acoperă ca niște căciulițe rinichii.

 

Suprarenalele secretă:

  • hormonii stresului – glucocorticorticoizii, secretați de porțiunea lor externă sau corticosuprarenală
  • catecholaminele (adrenalina și noradrenalina), secretate de zona internă a acestora sau medulosuprarenala.

Suprarenalele constituie totodată sursele altor hormoni reglatori ai tensiunii arteriale (precum aldosteronul) și ale unor androgeni (hormoni masculini) cu acțiune slabă, reprezentând astfel un important rezervor de androgeni la femeie.

 

 

Diagnostic precoce:

Dozările hormonale efectuate în prezent au o acuratețe suficient de mare pentru a observa deviații mici de la normal, corespunzând fazelor incipiente, subclinice ale afecțiunilor endocrinologice. Ele sunt în prezent indispensabile endocrinologului, pentru că, abil interpretate, pot pune un diagnostic precoce, înainte ca afecțiunea endocrină să se fi instalat pe deplin, cu disconfortul și complicațiile aferente.

De exemplu, AMH ( hormonul anti mullerian) este secretat de celulele granuloase din foliculii ovarieni. Astfel, valoarea AMH este direct proportionala cu numarul de foliculi ovarieni și, deci, cu rezerva ovariană. Pacienta va putea realiza un adevarat ” test al fertilitatii” prin dozarea AMH.  Acest hormon se poate masura in orice faza a ciclului menstrual, valoarea AMH ul nefiind influentata de menstruatie sau de utilizarea anticonceptionalelor.

In masurarea rezervei ovariene, cea mai mare acuratete o are AMH , asociat sau nu cu dozarea FSH si evaluarea ecografica a AFC ( antral follicular count). În al doilea rând, investigațiile hormonale ajută la urmărirea elegantă a eficacității terapeutice, de substituție sau de inhibiție a unor afectări glandulare care duc la hipofuncția sau hiperfuncția glandei respective. Ele permit ajustarea promptă a terapiei, înainte de a se fi instalat efectele secundare ale unei supradozări sau inhibiții prelungite.

 

Dozările hormonale pot fi influențate de anumiți factori?

Există situații care trebuie cunoscute de specialistul endocrinolog,sau ginecologul specializat in infertilitate, pentru ca dozările hormonale pot fi influențate de anumiți factori.

  • Astfel, prolactina (hormonul lactației) sau cortizolul (principalul glucocorticoid) sunt crescute de stres.
  • Prolactina mai poate fi crescută de anumite medicamente, în timp ce cortizolul poate fi mare la alcoolici, obezi sau persoane cu afecțiuni psihiatrice severe.
  • Gravidele au un nivel ușor crescut de hormoni tiroidieni, ca o adaptare a tiroidei la sarcină, cât și datorită creșterii nivelului unei proteine de legare dependente de estrogeni.