Prevenția în cancerul de sân

Cancer de san

O data pe an, la controlul ginecologic de rutină, aveți nevoie și de o ecografie mamară. În cadrul acestei ecografii, medicul evaluează și axila. Nu doare și nu iradiază.

 

O data pe an – această frecvență înseamnă diagnostic precoce în cazul în care apare cancerul mamar. Boala nu poate fi prevenită, ci doar depistată din timp.

De la 40 ani, e necesară o mamografie de control, o data la fiecare 2 ani.

 

În România, nu există un program național de screening pentru cancerul mamar, așa cum există în Europa de Vest. Screening pentru cancerul de sân înseamnă mamografie pentru populația feminină asimptomatică, pentru depistarea cancerului într-un moment în care poate fi curabil.

 


Ce tipuri de cancer de sân există?

Cancerul de sân primar are punctul de plecare în sân. Depistarea precoce, în faze incipiente, duce la vindecare. Cancer mamar incipient înseamnă stadiul 0 și 1.

 

Cancerul non-invaziv:

Se numește carcinom ductal in situ, este non-invaziv, adică nu s-a extins în interiorul sau în exteriorul sânului. Apare în canalele (ductele) care transportă laptele matern. Este, de fapt, locul unde apar peste 80% din cancerele de sân.

Cancerul mamar invaziv:

Cea mai frecventă formă de cancer invaziv este carcinomul ductal comun. Pe locul al doilea ca frecvență, se află carcinomul lobular invaziv – are leziuni multiple bilateral (în ambii sâni).

 

 

Ce arată stadiile cancerului de sân?

 

Stadiul O: celule în interiorul canalelor (ductelor) mamare din sân.

Stadiul I: tumoră de până în 2 cm, cu/fără celule maligne în ganglionii limfatici din axilă.

 

Stadiul II: 

  • tumoră de până în 2 cm, cu invazie de 1-3 ganglioni limfatici axilari.
  • formațiune între 2 și 5 cm cu/fără invazie a 1-3 ganglioni limfatici axilari.

 

Stadiul III: 

  • 4-9 ganglioni axilari invadați, indiferent de mărimea tumorii
  • tumoră de peste 5 cm, cu ganglioni axilari invadați. 

 

Stadiul IV: prezența metastazelor (alte localizări ale cancerului), indiferent de mărimea tumorii sau de invazia ganglionilor limfatici.

 

Foto: pixabay.com/ro