Prima menstruație. Poate apărea sarcina?

prima menstruație

Prima menstruație. Un mit acceptat este că fetele, după ce au menstruație, sunt capabile să aibă viață intimă. Fals! Vorbim doar despre un mit.

Prima menstruație, numită menarha, înseamnă că s-a pornit un ceas biologic. Axul hipofizo-hipotalamo-tiroido-ovarian este un circuit central, adică guvernat de creier. Acesta controlează aparatul genital feminin. Fetița de 10-11-12 ani, aflată la prima menstruație, nu are ovulatii, nu are un ciclu menstrual real, iar hormonii nu sunt secretati ca la o femeie adultă.

Abia dupa 16 ani, sistemul neuro-endocrin al unei adolescente e pregătit pentru viață sexuală.

Până la 18 ani, se consideră normal ca menstruația să nu apară lunar. 

Ce înseamnă menstruația?

Prima menstruație. În interiorul uterului, găsim o membrană numită endometru. În aceasta, se nidează (lipește) embrionul.  Dacă nu apare sarcina, membrana numită endometru se elimină, împreună cu vasele de sânge care au alimentat-o.  Aceasta este menstruația.

Prima menstruație. Sarcina

De la prima menstruație până la 18 ani pot să existe ovulații spontane, din când în când. Iar dacă adolescenta are relații sexuale neprotejate de prezervativ, ea poate să rămână însărcinată. Metoda calendarului – adică relații sexuale neprotejate în funcție de perioada ciclului menstrual –  nu se poate aplica în adolescență.

Prima menstruație. Riscuri viata sexuala precoce:

Viata sexuală, care debutează prea devreme, găseste celulele colului uterin nepregătite. Relațiile intime la vârsta mică înseamnă risc mai mare de cancer de col uterin la vârsta adultă. Alte riscuri pentru cancerul de col uterin sunt:

  • prezența virusului HPV
  • parteneri multipli
  • fumatul, care scare rezistenta membranelor  celulare ale colului uterin
  • imunitare locală scazută

Pe de alta parte, până la 18 ani, tot axul neuro-endrocrin e nepregătit și acesta e motivul pentru care apare recomandarea: ”dupa 18 ani”. De aceea, este absolut necesară educația sexuală de la cele mai mici vârste.

Prima vizită la ginecolog

Prima vizită la ginecolog ar trebui făcută după primul contact sexual. Și, din acest moment, pentru toată viață, se menține un ritm anual, de control, în privința consultației ginecologice, în lipsa oricărei probleme. Dacă apar semne și simptome de orice fel, mai des de un an an.

Adolescenta sub 18 ani însă poate să vină la ginecolog, însoțită de mamă, pentru orice întrebări care privesc viața intimă.

Foto: pixabay.com/ro