Primul trimestru de sarcină. Primele întrebări

Leziuni col uterin

Primul trimestru. Lipsa menstruației este, de obicei, primul semn al unei sarcini noi. Dar femeile care nu au un ciclu regulat nu pot să lege lipsa mentruației de o posibilă sarcină. Multe femei constată că urinează mai des, că sunt obosite, posibil prezintă greață / vărsături și au sensibilitate crescută la nivelul sânilor.

Majoritatea testelor de sarcină, care se pot cumpăra de la farmacie, sunt sensibile la 9-12 zile după concepție, dar pot arăta și rezultate false. Toate testele de sarcină folosesc aceeași tehnică – recunoașterea unui anticorp a subunității beta hCG.

Care este cel mai precis test de sarcină?

Testul seric precis, care confirmă sarcina, se numește HCG total (HCG+beta) și confirmă prezenţa unei sarcini la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat. HCG înseamnă gonadotropina corionică umană. Din păcate, sarcinile care nu reușesc să se implanteze corect pot duce la creșteri scurte ale nivelurilor de hCG, creând un rezultat fals pozitiv. Nivelul hCG se dublează la fiecare 2 zile la începutul sarcinii. Valorile cresc până la aproximativ 60-70 de zile și apoi scad.

De ce ecografie transvaginală?

După un test pozitiv de sarcină, aveți nevoie de ecografie transvaginală, făcută la medicul specialist. Acesta evaluează dacă embrionul s-a implantat în uter – adică vorbim de o sarcină intrauterină, fiziologică. Ecografia depistează e eventuală sarcină extrauterină.

La cât timp după concepție se implantează ovulul fertilizat?

Primul trimestru. După fecundare, noua viață va migra spre uter, sub formă de embrion cu 2-8 celule. Va pluti liber în uter aproximtiv 90-150 ore, abia apoi se nidează, adică de lipește de endometru (mucoasa uterină care se elimină prin menstruație în lipsa unei sarcini). Cât timp migrează, medicamentele ingerate de mamă, de obicei, nu afectează sarcina.

Am crampe abdominale. E normal?

Crampele uterine pot indica modificări hormonale. După câteva săptămâni de sarcină, pot arată ca uterul e în creștere. Crampele uterine asociate cu sângerare vaginală poate fi semnul unui avort.

De ce mă simt obosită?

Primul trimestru. La debutul sarcinii, oboseala este normală și asociată cu nevoia crescută de somn. Ce provoacă oboseală? Tensiunea arterială scăzută, nivelul scăzut al glicemiei, modificările induse de hormonul progesteron, modificările metabolice, anemia fiziologică a sarcinii.