PROFILUL TORCH in sarcina

PROFILUL TORCH in sarcina: Cand, de ce ?

TORCH-ul este una din cele mai importante analize pe care orice viitoare mamica ar trebui sa o faca preconceptional sau in cursul primului trimestru de sarcina. Se poate repeta la indicatia medicului specialist.

La Fertilia Medical Center s-au salvat multi feti a caror mama prezenta valori pozitive Ig M la testul TORCH. Acestia s-au nascut sanatosi, dupa testare prin amniocenteza, fara nicio complicatie.

Medicul care va urmareste sarcina trebuie sa fie informat cu date medicale actuale, pentru a salva fatul si a nu induce un avort absolut inutil si extrem de mutilant psihic pentrut gravida.

Poate va intrebati de la ce vine TORCH? T= toxoplasma gondii; O=others; R= Rubeola; C= cytomegalovirus; H= herpes simplex virus.

Desi majoritatea acestor agenti patogeni determina infectii usoare, autolimitante in afara sarcinii, in cursul acesteia pot cauza grave probleme pentru fat.

O sa incerc pe scurt sa va prezint fiecare virus in parte si ce efecte poate avea asupra copilului dumneavoastra.

Toxoplasmoza– determinata de Toxoplasma Gondii (parazit intracelular) afecteaza peste 50% din populatia globului. Principalul vinovat pentru transmiterea acestui parazit la om este…PISICA.

Da! Ati inteles corect. Exista si alte cai de transmitere la om, cum ar fi carnea cruda sau legumele nespalate bine, dar…tot din cauza PISICILOR. Acestea sunt mediul de incubatie/transport al parazitului si il elimina prin fecale.

Riscul cel mai mare pentru gravida este in primul trimestru de sarcina. Toxoplasmoza poate cauza malformatii fetale severe: hidrocefalie, calcificari cerebrale, hepatosplenomegalie si retinocoroidita.

Aceste afectiuni fetale sunt dificil sau imposibil de depistat ecografic,de aceea este important sa stim ce paciente poarta infectia in timpul sarcinii.

Este foarte important ca doamnele sa stie ce status imunologic au inainte de sarcina,adica sa efectueze titrurile de anticorpi Ig M si G. Infectia veche cu toxoplasmoza, certificata de cresterea valorii Ig G a anticorpilor anti toxo, protejeaza pacienta “pe viata” de o noua infectare.

Rubeola– cunoscuta ca una din bolile copilariei , in timpul sarcinii poate fi o afectiune grava.

Infectia are un caracter sezonier, majoritatea cazurilor fiind inregistrate iarna si primavara. Sursa de infectie o reprezinta o alta persoana care, deja, prezinta infectia.

Riscul major pentru gravida este in primele luni de sarcina si scade pe masura ce sarcina avanseaza o data cu formarea si definitivarea dezvoltarii organelor fetale. Ca efecte asupra fatului, cel mai grav este Sindromul Rubeolei Congenital – o afectiune grava ce determina cataracta, surditate, malformatii pulmonare si malformatii cerebrale.

Screening-ul inainte de sarcina ar fi util in ideea initierii vaccinarii viitoarei gravide, aceasta vaccinare nefiind indicata in sarcina.

La fel, si rubeola este o boala pe care o facem in principiu o data in viata, capatand ulterior imunitate.

Citomegalovirus- CMV este un virus din aceiasi familie cu VHS (virus herpes simplex ) si varicelo-zoosterian.

In general asimptomatica in afara sarcinii, in cursul acesteia poate produce grave anomalii fetale.
Modul de transmitere la mama este in general prin contact sexual, sarut, trasnfuzii de sange. Omul este singurul rezervor de CMV, acesta fiind excretat in secretiile vaginale, nazale, saliva si urina.

In unele cazuri virusul latent se poate reactiva. Acest lucru se intampla mai ales la persoanele imunodeprimate, de exemplu gravidele. De accea este foarte important efectuarea IgG, IgM CMV atat preconceptional cat si pe perioada sarcinii. Daca infectia s-a produs in primul trimestru de sarcina, poate duce la sarcina oprita in evolutie si avort spontan repetat. Daca infectia a avut loc in ultimul trimestru de sarcina, riscul de transmitere la fat ar fi de 75-80%, dar cu consecinte minime asupra nou nascutului.

Toate aceste infectii se diagnosticheaza preconceptional sau in trimestrul 1 de sarcina prin testul TORCH si prin test cantitativ PCR direct din lichidul amniotic, cel de al doile avand acuratete de 99% pentru confirmarea infectiei fetale.

Este important ca gravida sa inteleaga ca un test TORCH pozitiv nu inseamna, obligatoriu, infectarea fatului cu indicatia de oprire a evolutiei sarcinii. Daca valorile anticorpilor IgM sunt pozitive pentru oricare dintre virusi, se indica amniocenteza cu analiza infectiei direct din lichidul amniotic. Astfel, se va certifica sau infirma infectia fatului.