Recoltare ovocite pe ciclu natural

FIV

Pe ciclu natural (fără medicație pentru stimulare ovariană) se poate recolta un singur ovocit (celula reproducătoare feminină) în fiecare lună. Probabilitatea obținerii unei sarcini viabile cu un singur ovocit este mică, mai ales dacă femeia de la care a fost recoltat are peste 37-38 de ani.  

 

Dar acest ovocit se poate colecta lună de lună, mai multe luni la rând. Se vitrifică (congelează) și astfel aveți șansa să colectați mai multe celule reproducătoare fără să fi trecut prin stimulare ovariană. 

 

Când se recoltează ovocitul?  

Medicul supraspecializat în tratamentul infertilității vă monitorizează ecografic până când un folicul ovarian (care conține un singur ovocit) va atinge diametrul, care arată că este matur. 

Testele de sânge și ecografia arată când e posibilă recoltarea unui ovocit matur.

Colectarea repetată a ovocitelor pe ciclu natural

Câte un ovocit se poate colecta lună de lună, mai multe luni la rând. Se vitrifică (congelează) și astfel aveți șansa să colectați mai multe celule reproducătoare fără stimulare ovariană. 

 

Ce înseamnă vitrificare?

Prin vitrificare, celulele sunt congelate într-un ritm rapid. Acestea vor fi protejate în prelabil, cu substanțe speciale, ce cresc vâscozitatea materialului biologic. Astfel, se evită formarea cristalelor de gheață, care pot duce la deteriorarea membranei celulare în procesul de dezghețare. 

Tehnica de vitrificare a revoluționat domeniul de congelare a gameților umani, pentru că promite rate mari de supraviețuire. Celulele vitrificate și apoi decongelate au o rată de supravieţuire de 95%.

După decongelare, pot fi fertilizate mai multe celule strânse câteva luni la rând.

 

De ce poate fi ce poate fi recoltat un singur ovocit pe lună?

Într-un ciclu menstrual de 28 de zile, în ovare, câțiva foliculi își încep dezvoltarea. 

Foliculul ovarian este o cavitate plină cu lichid, în care se dezvoltă un singur ovocit (celulă reproducătoare feminină).

În mod fiziologic, lunar, mai mulți foliculi își încep dezvoltarea.

  • Dintre aceștia, doar unul va deveni folicul dominant și va elibera un singur ovocit la ovulație.
  • Acest singur ovocit este matur și poate fi fertilizat.
  • Doar ovocitul matur poate fi fertilizat și poate forma, ulterior, un embrion.

 

Într-un ciclu normal de 28 de zile, e posibilă recoltarea unui singur ovocit matur. Pentru că atât reușește organismul uman să matureze în 28 de zile!