Rezerva ovariană e stabilită genetic

Rezerva ovariană

Rezerva ovariană (numărul total de ovocite din ovare) se formează în timpul vieții intrauterine a fătului de sex feminin. Pe timpul vieții, doar se va consuma (prin menstuație) din această rezervă, predefinită genetic.

Cum se măsoară rezerva ovariană?

Ar fi bine ca orice femeie care a ajuns la 30 de ani să își măsoare rezerva ovariană în fiecare an. Este vorba de un test de sânge coroborat cu o ecografie transvaginală.

Testul de sînge se numește AMH (hormon anti-mullerian). O dată cu înaintarea în vârstă, nivelul AMH scade continuu la femei în corelaţie cu rezerva funcţională ovariană. Scăderea sa este semnificativă cu câţiva ani înainte de o creştere evidentă a FSH. Din acest motiv AMH poate identifica mai bine femeile a căror fertilitate este în scădere şi poate oferi indicaţii asupra tranziţiei către menopauză în următorii 4 ani.

De ce se conservă ovocitele?

Fără vreo explicație medicală, în ultimii ani, femei tinere intră la menopauză precoce sau au rezerve ovariene mici, deci sanșe mici sa conceapă. Șansa lor este sa le fie crioconservate ovocitele, pentru ca în viitor să aibă o sarcină. Să nu amâne concepția din motive sociale, financiare, de carieră. Din nou, rezerva ovariană, adică numarul de celule reproducatoare feminine, se consumă la fiecare menstruatie.  Odată cu trecerea timpului, scade și cantitatea și calitatea celulelor.  Și sarcina nu are șanse să apară.

Peste 45 de ani cum poate apărea sarcina?

Rezerva ovariană. Peste 45 de ani, rata de sarcina, de a obține un embrion din ovarele proprii, e foarte mică. Recomandarea este de donare de ovocite fresh sau din banca de ovocite. În România, se face în mod legal, este un joc administrativ  care durează o saptămâna-două, se aprobă fiecare dosar de catre Agenția Națională de Transplant

Dupa 45 de ani, medicii reușesc să pregătească uterul să țină o sarcina, chiar dacă femeia e în menopauză, chiar dacă nu mai are menstruație de 2-3 ani. Femeile care au încă menstruație vor ajunge mai repede la o sarcină, pentru că au uterul mai elastic și mai pregătit în mod natural.

Concluzie: Uterul poate fi pregătit prin medicație, dar rezerva ovariană nu poate fi crescută prin niciun medicament.

  • De la 45, sarcina poate să apară prin donare de ovocite.
  • Acestea se fertilizează cu spermatozoizii soțului.
  • Embrionul se pune direct în uter.
  • După naștere, femeia poate să alăpteze fără probleme.