Recomandări OMS: Vaccinarea la gravide și femei care alăptează

Vaccin OMS

Organizația Mondială a Sănătății despre vaccinurile aprobate împotriva SARS COV 2. Vezi aici documentul original din 8 ianuarie 2021.

 

BNT162b2 este un vaccin ARNm împotriva COVID-19, dezvoltat de BioNTech și Pfizer.

 

Femei însărcinate:

Femeile gravide prezintă un risc mai mare de boală COVID-19 severă în comparație cu femeile în vârstă fertilă, care nu sunt însărcinate

COVID19 a fost asociat cu un risc crescut de naștere prematură.

  • Datele disponibile despre vaccinarea la femeile gravide sunt insuficiente pentru a evalua eficacitatea vaccinului sau riscurile asociate vaccinului în timpul sarcinii. 
  • Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că vaccinul nu este un vaccin cu virus viu, ARNm nu intră în nucleul celulei și se degradează rapid.

 

Studiile de toxicologie asupra dezvoltării fetale și reproducerii (DART) la animale nu au demonstrat efecte dăunătoare în timpul sarcinii. 

Mai departe sunt planificate studii pe femeile gravide (în următoarele luni). Pe măsură ce datele din aceste studii devin disponibile, recomandările privind

vaccinarea vor fi actualizate în consecință. 

  • Între timp, OMS recomandă să nu utilizați vaccinul Pfizer în timpul sarcinii, cu excepția cazului în care beneficiul vaccinării unei femei gravide depășește riscurile potențiale ale vaccinului (cum ar fi la lucrătorii din domeniul sănătății cu risc crescut de expunere)
  • OMS nu recomandă testarea pentru sarcină înainte de vaccinare.

 

Femeile care alăptează:

Alăptarea oferă beneficii substanțiale pentru sănătate femeilor și copiilor.

Eficacitatea vaccinului este de așteptat să fie similară la femeile care alăptează cu ceilalți adulți. Cu toate acestea, nu există date privind siguranța vaccinurilor COVID-19 la femeile care alăptează sau la copiii alăptați.

  • Deoarece vaccinul Pfizer nu este un vaccin cu virus viu, ARNm nu intră în nucleul celulei și se degradează rapid, este biologic și clinic puțin probabil să prezinte un risc pentru alăptare. 
  • Pe baza acestor considerații,unei femei care alăptează, care face parte dintr-un grup recomandat pentru vaccinare (de ex. lucrători în sănătate), ar trebui să i se ofere vaccinarea. 

OMS nu recomandă întreruperea alăptării după vaccinare.