Rubeola. Sarcină

Rubeola

Rubeola. Testare pentru virusul rubeolei face și ea parte din testul TORCH, recomandat gravidelor. Înfecţia mamei în primul trimestru de sarcină este urmată în 80-90% din cazuri de infecţia transplacentară a fătului, cu apariţia malformaţiilor congenitale.

 

Rubeola. Simptome

Rubeola este produsă de un virus, care determină o infecție de obicei ușoară, cu febră și erupție cutanată. Durează aproximativ 2 până la 3 zile. Boala poate fi prevenită prin vaccinare.

Virusul este răspândit prin contactul cu o persoană infectată, prin tuse și strănut.

 

Rubeola congenitală, de la mamă la făt

Rubeola congenitală, transmisă pe cale transplacentară, poate avea consecințe severe pentru făt, mai ales dacă boala apare în primele 4 luni de sarcină. Virusul rubeolic este teratogen şi poate determina malformaţii congenitale severe.

Infecţia mamei în primul trimestru de sarcină este urmată în 80-90% din cazuri de infecţia transplacentară a fătului cu apariţia malformaţiilor congenitale.

După săptămâna 22 de sarcină, defectele congenitale sunt rare la făt (mai ales surditate congenitală).

 

Rubeola, primele luni de sarcină

Dacă virusul trece prin placentă de la mamă la făt, poate provoca avort spontan, moarte fetală intrauterină sau sindrom rubeolic congenital (CRS), un grup de defecte congenitale grave, care afectează în permanență copilul.

Sindrom rubeolic congenital (CRS) poate provoca dizabilități intelectuale și de dezvoltare, surditate, tulburări oculare (cataractă), microcefalie, probleme hepatice și defecte cardiace.

Din cauza consecințelor grave pentru copiii nenăscuți, vaccinul anti-rubeolic (conținut în vaccinul combinat ROR) este recomandat la sugari, alături de vaccinul anti-rujeolic și anti-urlian.

 

Rubeola. Testare gravide

Testul Torch arată anticorpii anti-rubeolă IgM și IgG.

Anticorpii IgM apar în sânge după expunere. Nivelul acestora crește în timp de 7 până la 10 zile de la expunere și apoi se estompează în următoarele săptămâni.

Anticorpii IgG anti-rubeolă durează mai mult decât IgM să apară. Odată apăruți, rămân în sânge pentru toată viața și oferă protecție împotriva reinfectării.

  • Prezenţa anticorpilor anti virus rubeolic IgG indică o expunere anterioară sau vaccinarea.
  • Prezența anticorpi de tip IgG la un nivel de cel puţin 10 UI/mL indică că pacienta este imunizată faţă de virusul rubeolic.
  • Un nivel sub 10 UI/mL poate fi insuficient pentru a asigura protecţia în cazul expunerii la virusul rubeolic.
  • Absenţa anticorpilor specifici de tip IgG indică lipsa unei expuneri anterioare la virusul rubeolic sau absența răspunsului imun după vaccinare.

 

 

Foto: pixabay.com/ro