Sanatatea uterului ne defineste feminitatea

polipul uterin

Clinica Fertilia lanseaza programul national Sanatatea uterului ne defineste feminitatea

Fertilia Medical Center desfasoara, in perioada 10 septembrie – 10 noiembrie 2015, programul national “Sanatatea uterului ne defineste feminitatea”, prin care orice femeie din tara cu varsta cuprinsa intre 30-50 ani, asigurata medical, isi poate verifica gratuit sanatatea uterului printr-o tehnica de evaluare precisa: citologia de endometru.

Avand in vedere amanarea conceperii unui copil pana la varste ce depasesc 30 de ani, femeile trebuie sa inteleaga ca testarea prin citologia de endometru nu doar le ajuta sa „ramana” femei, ci chiar sa devina mame si sa previna posibile afectiuni care le-ar putea marca profund emotional, avand efecte ireversibile, precum histerectomia.

Menstruatiile anormale, sangerarile vaginale, fibroamele sau chisturile sunt simptome care ar trebui sa le ingrijoreze si sa le trimita cat mai repede la medic, mai ales pe femeile trecute de 30 ani. Prin aceasta campanie dorim sa evidentiem importanta sanatatii uterului si sa indemnam femeile sa se testeze si sa ia masurile necesare, daca este cazul. Comparativ cu tarile Uniunii Europene, Romania prezinta una dintre cele mai ridicate rate ale mortalitatii prin cancer de col uterin, principalul tip de cancer genital si a doua cauza de deces prin cancer la femeile din tara noastra. De asemenea, endometrioza afecteaza 10-15% din femei în timpul anilor de reproducere, fiind a doua cea mai frecventa cauza a infertilitatii. Pana la 40% din femeile cu endometrioza sunt infertile.

„Sanatatea uterului ne defineste feminitatea” este un program national de verificare a sanatatii uterului, adresandu-se femeilor cu varste cuprinse intre 30 – 50 ani, menit sa atraga atentia asupra incidentei crescute a afectiunilor uterului in randul femeilor aflate la varsta fertila si asupra necesitatii efectuarii controalelor ginecologice regulate.

Un studiu al Societatii Romane de Obstetrica-Ginecologie arata ca aproape 40% dintre femeile cu varste pana in 35 de ani dezvolta fibrom uterin, procentul crescand pana la 70% in randul femeilor aflate in jurul a 50 de ani. Statisticile mai arata ca femeile asteapta pana la cinci ani pentru a consulta un medic ginecolog, fapt care duce adesea la cresterea riscurilor asupra sanatatii genitale, dar si la necesitatea ulterioara a unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia.

Un alt studiu realizat recent de cercetorii americani, care au analizat 300 de mii de cazuri de fertilizari in vitro, a demonstrat ca, atunci cand vine vorba de conceptie, sanatatea uterului e chiar mai importanta decat cea a ovulelor.

Un uter sanatos permite implantarea embrionului, furnizarea unui aport nutritiv adecvata acestuia printr-o vascularizatie abundenta.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, Medic primar Obstetrica Ginecologie in cadrul Fertilia Medical Center.

Tag: Sanatatea uterului ne defineste feminitatea