Șansele de sarcină după 40 de ani

Sarcina dupa 40 de ani

Șansele de sarcină după 40 de ani? După această vârstă, nu vorbim doar de procentul de a obține o sarcină. Ci și despre posbilitatea biologică de o păstra. 

Dacă sarcina obținută nu este genetic competentă, va apărea avortul spontan. Datele statistice arată că riscul de a suferi un avort spontan, în prima săptămână, este de 50%. Cât despre rata natalității la această categorie de vârstă, ea atinge un modest procent de 8%.

 

De ce sunt riscuri mari să nu fie sarcina genetic competentă? 

Celulele reproducătopare feminine (ovocitele) ”locuiesc” în ovare de când femeia se afla în viața intrauterină. Așadar sunt mai bătrâne – cu câteva luni  – decât femeia care vrea să devină mamă. 

Pe măsură ce trece timpul, îmbătrânirea fiziologică le modifică. După 40% de ani, 80% dintre celulele reproducătoare feminine (ovocitele) au aneuploidii – adică defecte în informația genetică. 

Dacă un ovocit cu defecte în informația genetică este fertilizat apare o sarcină cu defecte genetice. 

Dar natura se protejează și, de cele mai multe ori, aceste ovocite alterate nu pot fi fertilizate – așadar nu apare sarcina.

Sarcina se poate obține însă, și după 40 de ani, prin donare de ovocite. Vezi ce presupune.

 

La 40 de ani, rezerva ovariană are 3%

Șansele de sarcină după 40 de ani? Acum haideți să vorbim despre cifre. Fătul de sex feminin se naște cu o rezervă ovariană (numărul total de ovocite) situată în ovare. O pierde constant, de-a lungul vieții sale, până la menopauză – când apare insuficiența ovariană fiziologică, normală. Nu are posibilitatea să producă alte ovocite de-a lungul vieții. 

În viața intrauterină, fătul de sex feminin are 4 milioane de ovocite. Până la naștere, numărul lor se înjumătățește, apoi până la pubertate pierde, lunar, aproximativ 11000 de ovocite. La apariția menstruației, adolescenta mai are doar 300000 – 400000 de ovocite. De aici înainte, până pe la 30 de ani, lună de lună, mai dispar câte 1000.

Nu scade doar numărul ovocitelor, ci și calitatea lor. În jurul vârstei de 30 de ani, femeia mai are doar 12% din rezerva ovariană, moment din care scăderea devine rapidă. La 37-38 de ani se mai poate vorbi despre circa 25 000 de ovocite, după care scăderea devine dramatică. La 40 de ani, rezerva ovariană se reduce la un procent de 3%.

Șansele de sarcină după 40 de ani? Există și excepții de la regulă –  femei care pot concepe natural și după 40 de ani, dar și femei a căror rezervă ovariană se epuizează prematur, la 20 sau 30 de ani. Apare astfel menopauza prematură. Rezerva ovariană poate fi identificată printr-un test de sânge numit AMH și printr-o ecografie transvaginală.

 

 

Foto pixabay.com/ro