Sarcina după 40 de ani

Sarcina dupa 40 de ani

De ce o sarcină poate apărea după 43 de ani cu ajutorul ovocitelor donate? Atâta vreme cât nu s-a instalat menopauza? În privința celulelor reproducătoare feminine (ovocitele) contează calitatea și cantitatea. 

 

Calitatea ovocitelor:

Sarcina după 40 de ani. Calitatea ovocitelor scade odată cu reducerea numărului lor. Cum traducem informația?

  • Scade șansa de a obține o sarcină.
  • Crește riscul de a suferi un avort spontan.

 

Aceste schimbări sunt observate după 30 de ani. Vârsta unei femei este cel mai precis test al calității ovocitelor.

Vârsta scade calitatea ovocitelor. Dar cum mai exact?

Apar frecvent în ovocite  anomaliilor genetice, numite aneuploidii  – prea mulți sau prea puțini cromozomi în ovocit.

Un ovocit normal trebuie să aibă 23 de cromozomi. Când este fertilizat de un spermatozoid, care de asemenea are 23 de cromozomi, embrionul rezultat va avea un total normal de 46 de cromozomi.

Pe măsură ce o femeie îmbătrânește, tot mai multe dintre ovocite au fie prea puțini, fie prea mulți cromozomi (informația genetică). Aceasta înseamnă că, dacă are loc fertilizarea, embrionul va avea, de asemenea, prea mulți sau prea puțini cromozomi.

Mulți oamenilor sunt familiarizați cu sindromul Down, o afecțiune care rezultă atunci când embrionul are un cromozom suplimentar – 21.

Majoritatea embrionilor cu prea mulți sau prea puțini cromozomi nu duc la sarcină sau duc la avort spontan. Acest lucru explică șansa mai mică de sarcină și șansa mai mare de avort spontan la femeile în vârstă.

 

Cantitatea de ovocite:

Sarcina după 40 de ani. Foliculii (care au în interior ovocite, celule reproducătoare feminine) sunt cavități în ovare. Scăderea numărului de foliculi se numește „pierderea rezervei ovariene”.

  • Femeile încep să își piardă rezerva ovariană înainte de a deveni infertile și înainte de a înceta să aibă ovulații regulate. Din moment ce femeile se nasc cu toți foliculii pe care îi vor avea vreodată, rezerva de foliculi în așteptare este, treptat, epuizată.
  • Pe măsură ce rezerva ovariană scade, foliculii devin din ce în ce mai puțin sensibili la stimularea hormonului FSH. Necesită  o stimulare mai mare pentru ca un ovocit să se maturizeze și să apară ovulația.

 

La început, ciclurile menstruale se scurtează, rezultând cicluri scurte de 21 până la 25 de zile.

În cele din urmă, foliculii devin incapabili să răspundă suficient de bine pentru a realiza ovulația în mod constant, rezultând cicluri lungi, neregulate.

Rezerva ovariană diminuată este de obicei legată de vârstă și apare din cauza pierderii naturale a ovocitelor și a scăderii calității ovocitelor rămase.

 

Menopauza poate apărea și în tinerețe

Femeile tinere pot avea o rezervă ovariană redusă din următoarele cauze:

  • sunt fumătoare
  • mama sau bunica maternă au intrat la menopauză devreme
  • au suferit intervenții chirurgicale la nivelul ovarelor

 

Este posibil ca femeile tinere să sufere o diminuare a rezervei ovariene, chiar dacă nu au factori de risc cunoscuți. Există teste medicale care apreciază rezerva ovariană. Vezi aici.

Dar niciun test nu determină posibilitatea de a rămâne însărcinată.

 

Ce teste arată rezerva ovariană?

Sarcina după 40 de ani. Femeile cu rezervă ovariană mică au șanse mici de a rămâne însărcinate spre deosebire de femeile cu rezervă ovariană normală, din aceeași grupă de vârstă.

Nivelul FSH din ziua 3, hormonul antimüllerian (AMH) și nivelurile de estrogen implică prelevarea de sânge în a doua, a treia sau a patra zi a ciclului menstrual.

  • Nivelurile ridicate de FSH sau estrogen indică faptul că rezerva ovariană este scăzută.
  • Cu toate acestea, multe femei cu rezerva ovariană diminuată vor avea niveluri normale de FSH în ziua 3.

Alte teste ale rezervei ovariene, care sunt uneori utilizate, includ testul de provocare a citratului de clomifen și evaluarea ecografică a numărului de foliculi.

 

După 43-45 de ani, sarcina poate apărea doar cu ovocite de la donatoare. Vezi aici ce presupune acest proces. 

 

 

Foto: pixabay.com/ ro