Sarcina după FIV

sarcina dupa fiv

Sarcina obținută prin fertilizare asistată. Nu există nicio diferență între o sarcină obținută natural și o sarcină obținută printr-o tehnică de fertilizare asistată. Ambele vor evolua identic. 

 

 

  • O sarcină obținută prin tehnici de fertilizare asistată înseamnă că fertilizarea are loc în afara organismului uman.
  • Embrionul apare în afara organismului uman și apoi este transferat, la 3 zile ori la 5 zile, în uterul matern.
  • După transferul în uter, mama așteaptă două săptămâni până la analiza de sânge, care confirmă sarcina.
  • Iar la 4 săptămâni se pot vedea ecografic celulele care vor forma inima bebelușului. 

 

Sarcina va fi, ulterior, supravegheată de medic identic cu o sarcină obținută natural. Tehnicile de fertilizare asitată nu presupun, automat, nașterea prin cezariană, iar mama va putea să alăteze fără probleme. 

În cele 9 luni, organismul viitoarei mămici devine cea mai performantă mașinărie cunoscută. Veți trece prin schimbări fizologice importante. 

 

Primul trimestru:

În prima lună, veți face ecografia care confirmă nidarea embrionului în uter (lipirea acestuia în uter). Dar și analize de sânge și urină. Medicul are nevoie să vă știe greutatea exactă, dar și valoarea tensiunii arteriale. 

Ulterior, în fiecare lună, veți face o consultație la medicul obstetrician. În cea de-a treia lună de sarcină, aveți nevoie de primul screening ecografic, urmat de un test de sânge în aceeași zi.  Investigațile se coroborează și apreciază eventualul risc de defecte genetice.

 

Al doilea trimestru:

Al doilea trimestru înseamnă, din nou, analize uzuale de sânge și urină, examene ginecologice lunare și al doilea screening ecogragic numit morfologie fetală. Vezi aici ce presupune.

În al doilea trimestru se face testul de toleranță la glucoză, care depistează diabetul gestațional, de sarcină. Vezi aici ce presupune. 

 

Al treilea trimestru:

În trimestrul al treilea de sarcină, veți face, din nou, examene ginecologice și analize de sânge și urină. Prin ecografie, medicul estimează greutatea fetală, localizarea placentei, cantitatea de lichid amniotic, ritmul cardiac al copilului.

  • Din săptămâna 37 de sarcină veți fi monitorizată săptămânal. Medicul evaluează ecografic mișcările fătului, ritmul cardiac. 
  • Mamei îi va fi evaluată, săptămânal, tensiunea arterială.  

 

Mai e puțin și apare o nouă viață. Felicitări!