Sarcina după naștere

Sarcina dupa nastere

Sarcina după naștere. Dacă nu alăptați , menstruația poate reapărea și la 6-8 spătămâni după naștere.

 

După naștere, în primele 6 săptămâni, șansa de a rămâne din nou însărcinată este extrem de scăzută. Totuși, timpul exact când reapare ovulația, după naștere, nu poate fi estimat. Lipsa menstruației, în perioada alăptării, nu este o metodă contraceptivă sigură.

 

Ce se întâmplă după naștere?

După naștere, ovarele vor elibera un ovocit (celula reproducătoare feminină) înainte de prima menstruație. Aceasta înseamnă că puteți rămâne gravidă, chiar dacă încă alăptați. De aceea, e necesară o metodă de contracepție. Contracepția de folosește de la 6 săptămâni după sarcină. La controlul post partum, care de face la 6 luni după naștere, medicul care v-a supravegheat sarcina vă recomandă și metoda contraceptivă.

 

Pot să mai folosesc pilula?

Dacă alăptați, specialistul poate să vă recomande o metodă hormonală care nu va reduce cantitatea de lapte – doar cu progesteron. De asemenea, puteți folosi fără probleme prezervativ.

 

Când pot să rămân din nou însărcinată după naștere?

Un an este timpul minim, dacă ați născut natural. Dacă ați suferit o operație cezariană, este recomandată pauza de doi ani. La 12 luni după naștere, indiferent că a fost naștere vaginală ori naștere prin cezariană, organismul mamei este complet refăcut. Menstruația, cel mai probabil, va apărea după ce întrerupeți alăptarea. 

 

De ce sunt necesare 12 luni după nașterea vaginală și 24 de luni după cezariană?

Aparatul genital feminin are nevoie de timp să se refacă după naștere.

  • În timpul travaliului, uterul și colul uterin suferă modificări importante. După naștere, apare lochia -lichidul care se scurge un timp prin vagin. Prima oară, are aspect sanguinolent, apoi își shimbă culoarea. Uterul este aproape de vindecare. Procesul poate dura aproximativ 8 săptămâni.
  • În cazul în care ați născut vaginal și ați făcut epiziotomie, medicul vă spune când sunteți complet refăcută.
  • După cezariană, o nouă cezariană nu va fi o problemă. Dar cicatricea rămasă după operație trebuie refăcută, ca să suporte o modificare importantă cum ar fi ultimul trimestru din sarcină (când uterul e foarte mare). 
  • De asemenea, toate circuitele hormonale trebuie să reintre în normal după naștere. Astfel încât să reintrați într-o sarcină din… normalitate. 

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro