Sarcina extrauterină

rezerva ovariană

Sarcina extrauterină.  6 saptămâni de sarcină. Acum e obligatorie o ecografie, care să confirme că sarcina e localizată în uter, acolo unde e normal, și nu în trompele uterine.

Localizată în trompele uterine, se numește sarcină extrauterină sau ectopică. Testul de sarcină este pozitiv, ecografia arată că sarcina nu se dezvoltă normal.

 

Sarcina extrauterină. Posibile simptome:

Sarcina extrauterină poate să se manifeste cu durere abdominală sau cu sângerari, dar se poate manifesta direct cu ruperea trompei uterine, adică cu hemoragie intra-abdominală. În lipsa ajutorului medical de urgență, hemoragia intra-abdominală poate pune în pericol viața mamei.

 

De ce în trompele uterine?

Peste 90% dintre sarcinile extrauterine se localizează în trompele uterine. De ce aici? Spermatozoizii trec prin vagin și ajung în uter, apoi în trompele uterine. Aici are loc întâlnirea dintre celula sexuală masculină (spermatozoidul) și celule reproducătoare feminină (ovocitul). Și tot în trompele uterine are loc fecundația. Aici apare viața. Noua celulă (care conține material genetic și de la mamă și de la tată) din care se va forma embrionul, va migra în uter într-o perioadă de 24-48 de ore. 

Uneori însă nu reușește să migreze în uter și rămâne în trompa uterină, unde a apărut. Cauza?  Trompa uterină este afectată de inflamație sau e deformată și nu permite trecerea spre uter.

 

Când apar riscuri pentru sarcina extrauterină?

  • sarcina extrauterină în antecedente
  • infectiile cu transmitere sexuală (gonoreea sau chlamydia) determină inflamație la nivelul trompelor uterine și cresc riscul de sarcină ectopică
  • intervenții chirurgicale la nivelul trompelor uterine

Însă peste 50% dintre femeile care au o sarcină extrauterină nu au factori de risc cunoscuți.

 

Tratament:

  • Un medicament injectabil împiedică celulele să se dezvolte, așadar sarcina va fi absorbită de organism în 4-6 săptămâni.
  • Intervenția chirurgicală e necesară când sarcina extrauterină a  rupt  trompa uterină.  Medicul poate decide că operația e necesară,  chiar dacă trompa uterină nu a suferit o ruptură.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro