Sarcina în menopauza precoce

tiroida

Menopauza înseamnă încetarea funcţiei ovarelor. Aceasta se traduce atât prin finalizarea perioadei reproductive, cât şi prin insuficienţă hormonală.

 

 

Odată instalată menopauza, singura șansă de a obține o sarcină este cu ajutorul ovocitelor donate. Aceasta dacă nu v-ați crioconservat (congelat) ovocitele proprii. 

”Fără o explicație medicală, în ultimii ani, femei tinere intră în menopauză precoce sau au rezerve ovariene mici, deci șanse mici să conceapă. Șansa lor este sa le crioconservam ovocitele (celulele reproducătoare feminine), pentru ca în viitor să aibă o sarcina”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în tratamentul infertilității.

Vârsta medie de intrare la menopauza este între 48-52 de ani. Dar există femei care intră în menopauza la 28 –30 de ani. Fiecare femeie se naște cu un număr de ovocite, care se termină. Nu mai au ovulație, apare menopauza.

 

Cum se evaluează apropierea de menopauză?

Menopauza este absența menstruației peste 12 luni. Apropierea de menopauză, care înseamnă ce fapt epuizarea celulelor reproducătoare din ovar (adică insuficiență ovariană) se măsoară prin dozări hormonale. Dar chiar dacă acestea arată rezultate normale, sarcina poate să nu apară. De ce?

”Femeile care au 38-40 de ani e bine să meargă la un medic specilist în tratamentul infertilității. De ce?  Frecvent, menopauza se determină prin dozarea hormonilor FSH și LH. Dar dacă valorile acestor hormoni sunt normale nu înseamnă că mai există ovulație. Nu înseamnă că ovarele au încă foliculi. Arată doar că în ovare încă există secreție de estradiol, dar aceste organe pot să nu mai fie capabile să producă un ovocit matur și de calitate, care, prin fertilizare, să determine o sarcină normală”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar supraspecializat în tratamentul infertilității. 

În concluzie:

  • Nu înseamnă că puteți obține o sarcină în mod natural, dacă FSH si LH au valori normale. 
  • De la 38 de ani, dacă vă doriți o sarcină, trebuie să fiți evaluată de un medic cu supraspecializare în tratamentul infertilității.

 

Câte ovocite mai sunt în ovare?

La 30 de ani cel târziu trebuie determinat numărul rămas de ovocite în ovare. Se poate afla printr-un test de sânge (AMH) plus o ecografie. Mai sunt puține, șansa este să le crioconservati (congelați). Pentru că, odată instalată menopauza, sarcina poate apărea doar cu ovocite donate. 

De unde provin ovocitele donate?

Ovocite fresh:

Donarea poate să fie făcută de o persoană de sex feminin tânără, pe care o cunoașteți. Aceasta va fi supusă examinărilor medicale. Și, ulterior, se poate realiza așa-numita donare fresh. Ovocitele, odată extrase din ovare, se fertilizează imediat în laborator, fără să fie congelate în prelabil. 

Banca de ovocite:

 

România nu are bancă de ovocite. Celulele se pot procura de la bănci de ovocite europene acreditate. Ovocitele crioconservate în banca de ovocite provin de la femei cu vârsta între 18 și 34 de ani, în stare perfectă de sănătate fizică și psihică. Înainte de donare, acestea fac teste serologice și genetice astfel încât să nu fie niciun risc. La clinica Fertilia, se pot face fertilizări cu ovocite donate.