Endometrioza. Sarcina, înainte de operație

Endometrioza

Endometrioza produce factori inflamatori locali. Aceștia perturbă PH-ul local și astfel împiedică sarcina. Este un mecanism chimic prin care apare infertilitatea. Nu neapărat unul fizic – adică focarele de endometrioză acoperă trompele uterine ori uterul  – și sarcina nu mai are cum să apară. De aceea, această boală este o cauză majoră de infertilitate feminină.

Dacă ați fost diagnosticată cu endometrioză, e recomandat să mergeți la un medic supraspecializat în tratamentul infertilității. Înainte de a începe orice tratament.

 

Sarcina, înainte de operație

 

Sarcina, înainte de operație. ”Cu toate acestea, puteți să obțineți o sarcină și fără operație. Intervenția chirurgicală se face dacă aveți un chist endometriotic mai mare de 6 cm sau dacă aveți dureri menstruale mari, care perturbă viața normală. Nu se operează endometrioza doar să vedem ca există. O putem obiectiva prin ecografie și RMN cu substanță de contrast”, spune spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în tratamentul infertilității.

 

Operația înainte de sarcina. Riscuri:

 

”Operația înainte de sarcina poate să scadă rezerva ovariană, pentru că undele cu care operăm pot să meargă la distanță de chist și să afecteze foliculii ovarieni normali (care conțin ovocite, celule reproducătoare feminine). E bine să ne abținem de la operație pentru că putem să deteriorăm ovarul. Fără să fie o greșeală medicală. Atunci când facem o incizie – electric sau cu bisturiul –  putem să afectăm țesut ovarian normal doar pentru că undele folosite pentru incizie se propagă”,  spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic supraspecializat în tratamentul infertilității.

 

Sarcina prin FIV

 

Endometrioza în stadii severe, stadiile 3-4, presupune medicație, pentru ca focarele de endometrioză să scadă în dimensiuni. De multe ori, la afectarea în stadii 3-4, la sarcină se ajunge prin FIV.

Sarcina nu poate să apară în mod natural, pentru că aceste focare de endometrioză afectează PH-ul normal și acesta nu mai este propice apariției unei noi vieți. 

 

Cum apare endometrioza?

 

Sarcina, înainte de operație. Endometrioza este o boală în care țesutul endometrial (dn interiorul uterului) apare în alte locuri decât în uter. Acest țesut, care reacționează la hormoni, se întâlnește cel mai frecvent în pelvis, la nivelul trompelor uterine, ovarelor, mușchiului uterin, peritoneului (țesutul care tapetează cavitatea abdominală).

Boala nu poate fi prevenită.