Sarcina toxică

Sarcina toxică

Sarcina toxică. 3% dintre gravide sunt afectate de hiperemezis gravidarium sau sarcină toxică. Vorbim despre vărsături excesive, despre stări de greață greu de tolerat.

Senzața de greață poate persista pe toată perioada zilei. Vărsăturile pot fi atât de severe, încât să provoace deshidratarea organismului. În general, gravida care suferă de sarcina toxică vomită de cel puțin 3-4 ori pe zi.

În cursul sarcinii toxice, mama poate să ajungă la deshidratare severă, la tulburări metabolice. Sau să scadă în greutate. În general, greutatea gravidei va fi cu 5% mai mică decât înainte de sarcină.

Senzația de slăbiciune este și ea un simptom al sarcinii toxice. Apare din cauza deshidratării și a cantității reduse de nutrienți din hrană.

 

Când apar simptomle?

Sarcina toxică. Simptomele pot apărea între a patra și a șasea săptămână de sarcină. Și pot fi mai ușor de tolerat  între săptămânile 14 – 22.

Pentru unele gravide însă, simptomele rămân severe în cele 40 de săptămâni de sarcină. În cazul când simptomele persistă violent, gravida poate fi internată, pentru o perioadă, în spital (ca să fie rehidratată).

 

Fătul de simte bine

Sarcina toxică. Chiar dacă mama are zile neplăcute, fătul nu suferă! Sarcina toxică nu e periculoasă pentru viitorul bebeluș. 

O gravidă cu sarcină toxică poate scădea în greutate pe parcursul celor nouă luni. Scăderea în greutate a mamei poate determina și o greutate mai mică a fătului la naștere. Dar regula nu se aplică la toate sarcinile toxice.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro