Siguranța vaccinului împotriva SARS COV 2 în timpul sarcinii

vaccin covid

Informații de siguranță disponibile legate de utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 în timpul sarcinii și al alăptării.

 

”În ciuda susținerii persistente a Asociatia Medicilor Ginecologi din Statele Unite ale Americii (ACOG) pentru includerea femeilor însărcinate în studiile cu vaccin împotriva COVID-19, niciunul dintre vaccinurile COVID-19 aprobate în temeiul EUA nu a fost testat gravide”. Cu toate acestea, sunt planificate studii pe gravide.

 

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a emis o autorizație de utilizare de urgență (EUA) pentru următoarele vaccinuri:

  • Vaccinul ARNm Pfizer-BioNtech (BNT162b2): pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste, ca regim de 2 doze, administrat la distanță de 3 săptămâni (21 de zile)
  • Vaccinul Moderna ARNm-1273: pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, ca regim de 2 doze administrat la o lună (28 de zile) distanță.

Aceste vaccinuri s-au dovedit a fi eficiente cu aproximativ 95% în prevenirea bolii COVID-19 după a doua doză și au venit și în România.

 

Studiile de toxicitate asupra dezvoltării fetale și reproducerii:

 

Asociatia Medicilor Ginecologi din Statele Unite ale Americii (ACOG) recomandă: 

  • Vaccinurile COVID-19 să fie făcute de gravidele, care îndeplinesc criteriile de vaccinare pe baza grupurilor prioritare 
  • Vaccinurile anti SARS COV 2  ar trebui oferite persoanelor care alăptează, similare cu persoanele care nu alăptează, atunci când îndeplinesc criteriile de primire a vaccinului pe baza grupurilor de stabilire a priorităților
  • O conversație între pacienta gravidă și medicul clinician poate ajuta la luarea deciziei.  Considerații importante: ”Vaccinurile ARNm nu sunt vaccinuri cu virusuri vii și nici nu folosesc un adjuvant pentru a spori eficacitatea vaccinului. Aceste vaccinuri nu intră în nucleul celular și nu modifică ADN-ul uman la primitorii vaccinului. Ca urmare, vaccinurile ARNm nu pot provoca modificări genetice”.

     

  • Nu trebuie amânată sarcina din “teamă” de infectare cu CoV2

     

     

  • Nu este necesară amânarea obținerii sarcinii după terminarea vaccinării cu ambele doze de vaccin.

     

  • Prin mecanismul lor de acțiune, se consideră că vaccinurile nu cresc riscul de infertilitate.

     

  • Dacă o femeie rămâne însărcinată după prima doză, a 2-a doza trebuie administrată conform protocolului.

     

  • Testul de sarcină nu este necasar înainte de administrarea vaccinului.