Sindromul de hiperstimulare ovariană

polipul uterin

Sindromul de hiperstimulare ovariană apare când ovarele reacționeaza exagerat la tratamentul de stimulare ovariană, necesar în cazul fertilizării umane asistate. Situatia, din fericire, este rară.

În timpul tratamentului de stimulare ovariană sunteți în contact permanent cu membri ai echipei centrului de fertilizare asistată. Din aceest motiv, orice modificări anormale pot fi sesizate si tratate imediat.

 

Stimularea ovariană înseamnă administrarea unui tratament care să aducă la maturitate mai mulți foliculi într-un ciclu. Astfel crește șansa de sarcină la pacientele infertile sau subfertile. În mod natural, femeia are lunar, doar 1-2 foliculi, care pot duce la sarcină.

 

Ce înseamnă folicul?

În timpul ciclului normal, sub influența hormonului de stimulare foliculară FSH, la nivelul unui ovar se recrutează mai mulți foliculi. Acești foliculi conțin ovule imature. Doar unul dintre foliculi va fi ales pentru ovulație, mecanismul de selecție fiind necunoscut. Acest folicul devine foliculul dominant, iar ovulul conținut se transformă în ovul matur. Ceilalți foliculi selectionați își încetează dezvoltarea. Așa se întâmplă lunar, la o femeie care are ciclu menstrual. În cazul fertilizarii in vitro, procesul natural trebuie … ajutat cu așa numita stimulare ovariană.

 

Sindromul de hiperstimulare ovariană

Sindromul de hiperstimulare ovariană este o situație care necesită supraveghere medicală și care apare când ovarele reacționează exagerat la tratamentul de stimulare. Gravitatea stării va fi evaluată de către medicul supraspecializat în infertilitate. Ovarele sunt mărite ca dimensiuni și apar o serie de simptome: dureri abdominale, balonare, greață, oboseală.

Există trei grade de severitate a sindromului de hiperstimulare ovariană:

  • Hiperstimularea ușoară – este însotită de durere pelvină care necesită 1-2 zile de repaus la pat. Apare la unul din 30 de cazuri de stimulare controlată.
  • Hiperstimularea moderată – necesita analgezice. Se întâlnește la unul din 250 de cazuri de stimulare controlată.
  • Hiperstimularea severă – apare la unul din 1000 de cazuri, se manifestă prin acumularea de lichid în abdomen. Are nevoie de tratament și spitalizare.